Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 23. 07:09, péntek | Külföld
Forrás: mno / MTI

„Börtönön belüli börtönbe” mehet a gyilkos

„Börtönön belüli börtönbe” mehet a gyilkos

A norvég kormány törvényjavaslattal akarja elérni, hogy a tömeggyilkossággal vádolt Anders Behring Breivik élete végéig bezárva maradjon – jelentette a norvég TV2.

„Egy páciens saját biztonsága érdekében bezárva maradhat egy kezelőintézetben mindaddig, amíg a rendőrség feltételezi annak veszélyét, hogy valaki megtámadhatja elkövetett tette miatt” – idézi a belga De Morgen újság internetes kiadása csütörtökön a norvég TV2-t. A norvég televízió szerint a kormány április közepén nyújtja be szavazásra a parlamentnek a törvényjavaslatot.

Breivik bevallotta, hogy tavaly július 22-én két merényletet követett el, Oslóban és Utoya szigetén, amelyekben összesen 77 embert gyilkolt meg. A merénylőről készült első szakvélemény gyengeelméjűnek nyilvánította, amelyet védőjével együtt megtámadott. A második pszichológiai vizsgálat szerdán zárult le. Amennyiben a bíróság elfogadja, hogy elmebeteg, akkor börtön helyett zárt intézet vár rá.

Ha a kormány javaslatát megszavazza az oslói parlament, akkor a zárt intézeten belül alakítanak majd ki egy saját, külön zárkát Breiviknek, ahogyan az intézet igazgatója nyilatkozott, már dolgoznak „egy börtönön belüli börtön" létrehozásán.

A norvég ügyészség egyébként március elején hivatalosan vádat emelt „terrorista cselekedetek” és „szándékos emberölés” címén Breivik ellen. Az ügyészek közölték, hogy először olyan ítéletet szeretnének elérni, amely pszichiátriai kezelést ír elő a tömeggyilkos számára. Ám később a börtönbüntetés is szóba jöhet, ha egy majdani újabb szakértői vizsgálat azt állapítaná meg, hogy a férfi mégis beszámítható.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.