Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 16. 10:25, szombat | Belföld
Forrás: mti

Bős-Nagymaros

Bős-Nagymaros

Új magyar és szlovák tárgyalóbiztosokkal folytatódnak az egyeztetések

Új magyar és szlovák tárgyalóbiztosokkal folytatódnak a közeljövőben a bős-nagymarosi vízlépcsővel kapcsolatos magyar-szlovák egyeztetések, a magyar fél továbbra is az ökológiai, természetvédelmi érdekekre helyezi a hangsúlyt az energiatermeléssel szemben - mondta Székely László napokban kinevezett miniszteri biztos az MTI érdeklődésére.

A vízlépcső megépítéséről három és fél évtizede, 1977-ben kötött nemzetközi egyezményt a két ország, ám magyar oldalon a természetvédők fellépése nyomán a beruházás leállításáról döntöttek. Ezután Szlovákia folytatta a vízmű építését, elterelte a Duna vizének jelentős részét, mire Magyarország nemzetközi bírósághoz fordult. A hágai fórumon 1997-ben megszületett döntés kimondta, hogy mind a vízlépcsőszerződés felmondása, mind pedig a folyó elterelése jogtalan cselekmény volt, ezért a feleknek kártérítést kell fizetniük egymásnak.

Azóta zajlanak az egyeztetések a két ország között a hágai döntés végrehajtásáról. Az elmúlt években Szabó Marcel környezetvédelmi és nemzetközi jogász vezette a magyar tárgyalódelegációt, ám őt 2012 őszén a parlament megválasztotta az ombudsman jövő nemzedékekért felelős helyettesének. Ezt követően nevezte ki az igazságügyi tárca vezetője Székely Lászlót, aki már több mint tíz évvel ezelőtt, az első Orbán-kormány időszakában is vitte ezeket az ügyeket.

A miniszteri biztos az MTI-nek elmondta: február végén vagy március elején sor kerülhet az első találkozóra, amelyen szlovák oldalon is új vezetője lesz a delegációnak. Abban kell megegyezni, hogy a meglévő létesítményekkel miként lehet megvalósítani az 1977-es szerződésben megfogalmazott célokat. A magyar érdek egyértelműen a jelenleginél kedvezőbb vízmegosztás elérése elsősorban természetvédelmi megfontolásokból, különösen a Szigetköz védelme miatt - mutatott rá Székely László.

Jelenleg a folyó vízhozamának csupán 17 százalékát kapja meg az ország, holott a fele illetné meg - jegyezte meg a biztos. A magyar ajánlat már 2000-ben az volt, hogy az ország hajlandó lenne lemondani a bősi vízi erőműben megtermelt elektromos áramról és az erőműrendszerben meglévő tulajdoni hányadáról, ha Szlovákia több vizet engedne az Öreg-Duna medrébe, és tudomásul venné, hogy nem épül meg a nagymarosi duzzasztó.

Székely László "határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos" megbízatása fél évre, 2013. január 20-tól július 19-ig szól. Tevékenységét a közigazgatási és igazságügyi miniszter irányítja.

Címkék: belföld

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;