Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 10. 14:05, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Bővülő források fogyatékossággal élő emberek gépjármű-vásárlási támogatására

Bővülő források fogyatékossággal élő emberek gépjármű-vásárlási támogatására

Március 31-ről május 15-re módosult a súlyosan mozgáskorlátozott személyek gépjármű szerzési és átalakítási támogatás iránti kérelmeinek benyújtásának határideje.

Ezzel egyidejűleg bővül a támogatásra jogosultak köre-tudatta a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság.A gépjármű szerzési és átalakítási támogatásai iránti kérelmeket változatlanul a lakóhely szerint illetékes szociális és gyámhivatalokhoz kell benyújtani a súlyos mozgáskorlátozottság tényét igazoló dokumentumokkal együtt.

A kormány az egyes kormányrendeleteknek a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedőképességének vizsgálatával összefüggő módosításáról szóló 61/2012. (III. 30.) Korm. rendeletben meghatározta a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeivel kapcsolatos minősítési rend orvosszakmai feltételrendszerét és eljárási szabályait. A módosítás hatályba lépésével a közlekedési kedvezmények igénybe vételére jogosult az a személy, aki tömegközlekedési eszközt önerőből igénybe venni nem tud, és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) szakértői bizottságainak vizsgálata során közlekedőképességében akadályozottnak minősül, és állapota várhatóan legalább három évig fennáll. Ezzel a korábban háziorvosi feladatkörbe tartozó vizsgálat az NRSZH elsőfokú szakértői bizottságainak hatáskörébe került.

A szakértői szerv közlekedőképességében súlyosan akadályozottnak minősíti azt, akinek mozgásszervi, idegrendszeri, végtagi perifériás keringési károsodás miatt részegészség-károsodása, vagy a felsorolt részkárosodások közül két részkárosodása együttesen eléri, vagy meghaladja a 40%-ot, és közlekedési képessége a szakértői szerv vizsgálata alapján súlyosan nehezített. Fontos változás, hogy a megváltozott munkaképességű személyek a komplex minősítés során nyilatkozattal kérhetik a közlekedőképesség vizsgálatát is, amely jelentősen egyszerűsíti az eljárást.

A közlekedőképesség vizsgálatát a továbbiakban sem kell elvégezni azok számára, akik mozgásszervi fogyatékosságuk miatt fogyatékossági támogatásban részesülnek, illetve a 18. életévét be nem töltött személyek mozgásszervi fogyatékosságukra tekintettel magasabb összegű családi pótlékra jogosultak, vagy utánuk a szülő magasabb összegű családi pótlékban részesül.

A gépjármű szerzési és átalakítási támogatásai iránti kérelmeket változatlanul a lakóhely szerint illetékes szociális és gyámhivatalokhoz kell benyújtani a súlyos mozgáskorlátozottság tényét igazoló dokumentumokkal együtt. A hivatal a kérelmező által benyújtott orvosi dokumentációt 8 napon belül megküldi az orvos-szakértői szerv területileg illetékes kirendeltségéhez a vizsgálat elvégzésének céljából. A szakérői szerv a vizsgálatot 60 napon belül végzi el. A súlyos mozgáskorlátozott személyek széles körét érintő változások miatt a benyújtás határideje március 31-ről május 15-re, a döntés meghozatalának határideje május 31-helyett 2012. szeptember 15-re módosult.

A 2011. évi források bővülése lehetővé tette, hogy a támogatási igények mind teljesebb kielégítése érdekében pótkeretszám kerüljön meghirdetésre. Ezért mindazok, akik 2011-ben kértek gépjárműszerzési támogatást, a jogosultsági feltételeknek megfelelnek, de kérelmük a rendelkezésre álló keretszám kimerülése miatt került elutasításra, a 2011. évre meghirdetett pótkeretszám erejéig részesülhetnek támogatásban. Ez alkalommal módosíthatják igényeiket is, így például a használt helyett új autó megvásárlásához igényelhetik a támogatást. Az érintetteket a szociális és gyámhivatalok keresik meg a kérelmük megerősítése érdekében.

A módosítás érinti a parkolási igazolványra, a lakás akadálymentesítési támogatásra, a gépjármű adókedvezményre jogosult, illetve a jövőben jogosulttá váló személyeket is.

Ezen esetekben a fenti igazolásokon túl a 7 pontos háziorvosi szakvélemények érvényességi idejükön belül, de legkésőbb 2012. december 31-ig felhasználhatók. A közlekedőképesség vizsgálatát az orvosszakértői szervnél első fokon eljáró szerv kezdeményezi.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben