Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. December 30. 12:54, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Brit munkavállalás - A román és bolgár korlátozások fenntartását követelik brit konzervatívok

Brit munkavállalás - A román és bolgár korlátozások fenntartását követelik brit konzervatívok

A román és a bolgár állampolgárokkal szembeni, január 1-jétől lejáró átmeneti munkavállalási korlátozások érvényben tartását követelte David Cameron brit miniszterelnöktől hétfői nyílt levelében a kormányzó Konzervatív Párt többtucatnyi vezető tisztviselője.

A választókerületi elnökök és vezető aktivisták Conservative Grassroots nevű szervezetének 90 tagja szerint a két ország EU-csatlakozási szerződésében van olyan záradék, amely lehetővé teszi a korlátozások fenntartását a "súlyos felfordulást okozó, destabilizáló bevándorlási hullámok" elkerülésére.
A levél szerzői szerint a brit fiatalok körében 21 százalék a munkanélküliek aránya, ami a harmadik legmagasabb ráta az Európai Unióban és a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-térségben egyaránt, és ezért is "logikus lépés" lenne a korlátozások fenntartása 2018-ig.
A brit kormány korábban többször jelezte, hogy az EU-előírások miatt nincs mód az átmeneti korlátozások meghosszabbítására a román és a bolgár állampolgárok esetében.
A konzervatív szervezet elnöke, Robert Woollard azonban a miniszterelnöknek írt, hétfőn nyilvánosságra hozott levélben "gazdasági szükségszerűségnek" nevezte e korlátozások érvényben tartását. Woollard szerint tömeges román és bolgár bevándorlás esetén a helyi tanácsok költségvetési helyzete - pótlólagos pénzügyi támogatás híján - fenntarthatatlanná válhat, és ez "társadalmi feszültségekhez" vezethet.
A Conservative Grassroots vezető aktivistái a nyílt levélben követelik azt is, hogy Cameron rendkívüli ülésre hívja vissza a karácsonyi szabadságát töltő parlamentet, annak a képviselői indítványnak a megvitatására és elfogadására, amely szintén a román és a bolgár állampolgárokkal szemben érvényesített, szerdától lejáró bevándorlási korlátozások meghosszabbítását célozza.
A kezdeményezést önálló indítványként a kormányzó Konzervatív Párt egyik alsóházi képviselője, Nigel Mills terjesztette be még novemberben, és eddig a tory frakció 70 tagja - az alsóházi konzervatív pártcsoport 20 százaléka - írta alá. A bevándorlási törvényhez benyújtott módosító indítvány 2018 decemberének végéig, vagyis további öt évvel javasolja kiterjeszteni a románokra és a bolgárokra vonatkozó korlátozásokat.
Nagy-Britanniában - éppen a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások lejártának közeledtével - egyre élesebb bel- és külpolitikai vita bontakozik ki az uniós társállamokból érkezők bevándorlásának szabályozásáról.
A Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Párt sorra jelenti be a szigorítási terveket az EU-társállamok munkavállalóival szemben. Ezek közül már szerdától érvénybe lép az a korlátozás, amelynek alapján a külföldi uniós polgárok nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem - és a három hónap letelte után is csak hat hónapig - vehetnek igénybe munkaügyi jellegű szociális támogatást.
A konzervatívok egyes szigorítási elképzeléseit a kormánykoalícióban részes Liberális Demokraták is éles bírálatokkal illették. A brit kormány az EU-bevándorlókra vonatkozó szigorítási tervek miatt az utóbbi hetekben komoly konfliktusba keveredett Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal is, akinek többszöri bíráló nyilatkozatait éles ellenkritikával fogadták brit politikusok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.