Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 09. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Csehország a legvonzóbb, Magyarország a 13. célpont a német befektetők számára Közép és Kelet-Európában

Csehország a legvonzóbb, Magyarország a 13. célpont a német befektetők számára Közép és Kelet-Európában

Csehország a legvonzóbb befektetési környezet a közép-kelet-európai régióban, megelőzve Lengyelországot és Szlovákiát, Magyarország a 13. helyezett a vizsgált 15 ország között - közölte a német külkereskedelmi kamarák kezdeményezésére készült felmérés eredményeit a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara pénteken az MTI-vel.

Közép- és Kelet-Európa gazdasági helyzetét a német és külföldi beruházók idén kissé visszafogottabban ítélték meg, mint 2011-ben, saját üzletmenetüket azonban derűlátóbbnak látták a vállatok - derül ki a vizsgálatból, amelyben 1.323 vállat vett részt.
A legvonzóbb befektetési környezet szerinti országrangsort 2006 óta folyamatosan Csehország vezeti, Lengyelország a 2006. évi 8. helyről 2010-ben jött fel a másodikra, ahol most is áll. Szlovákia most a 3. helyre került, 2009-ben 2. volt. Magyarország a 13. helyre csúszott vissza a tavalyi 10. helyről, a legelőkelőbb helyezést 2006-ban illetve 2008-ban érte el, mindkét évben az 5. volt.
A felmérés szerint a megkérdezett vállalatok összességében elégedettek külpiaci tevékenységük eredményeivel. Régiós átlagban öt vállalat közül négy ma ismét a jelenlegi országba vinné beruházását, ez az arány az elmúlt évek során alig változott.
A ragaszkodás a lengyelországi leányvállatoknál a legnagyobb, 95 százalékos, de még a gyengébb azonosulást mutató országokban is közel 70 százalékos. A magyar mutató 71 százalék.
Az adott ország jelenlegi gazdasági helyzetét a legtöbb vállalat inkább rossznak ítéli meg, és 2012-re is több vállat számít a gazdasági helyzet romlására, mint javulására. Ennek ellenére a vállalatvezetők bizakodóak a saját üzletmenet tekintetében. A válaszadók többsége szinte minden országban magasabb árbevételre, kivitelre és eredményre számít, a múlt évi felméréshez viszonyítva a várakozások csak csekély mértékben romlottak.
A korrupció, gazdaságpolitika kiszámíthatósága, a jogbiztonság és a közbeszerzések átláthatósága miatt a vállatok széles köre elégedetlenségének adott hangot a felmérésben, ezeken a területeken sokszor a tavalyinál is kritikusabb válaszokat adtak a megkérdezettek.
A felmérés szerint az üzleti környezeten leginkább e gazdaságpolitikai hiányosságok felszámolásával lehetne javítani régiószerte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése