Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2018. Március 20. 14:04, kedd | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Csehországban a korrupciót tartják a legégetőbb társadalmi problémának

Csehországban a korrupciót tartják a legégetőbb társadalmi problémának

Csehországban a korrupciót, a bevándorlást és a gazdasági bűnözést tartják az emberek a legégetőbb társadalmi problémának, s a legkevesebb nehézséget a kultúrában látják

- derült ki abból a februári országos felmérésből, amelynek eredményét kedden tették közzé Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérésében a megkérdezettek 62 százaléka a korrupciót, 54 százalék a bevándorlást, míg 53 százalék a gazdasági bűnözést nevezte meg a legégetőbb problémának.

A felmérés résztvevőinek 48 százaléka az egészségügyet, a közbiztonságot és a szociális biztonságot minősítette súlyos gondnak. Mintegy 40 százalék viszont az ország belpolitikai és biztonsági helyzetét, a közkiadásokat és a gazdaság egészének a működését nevezte meg gyorsan orvosolandó problémaként.

"A lista végén a kultúra, az ellátás és a szolgáltatások színvonala található, amelyeket nagyjából 10-10 százalék tart súlyos gondnak" - olvasható a felméréshez fűzött magyarázatban.

A tavalyi hasonló felméréshez képest 51 százalékról 42 százalékra esett vissza azok aránya, akik az ország biztonságát tartják égető problémának. Hét százalékkal, 61 százalékról 54-re csökkent azok aránya, akiknek a bevándorlás jelent haladéktalanul megoldandó problémát. Visszaesett azok aránya is, akik a munkanélküliségben látnak nehéz problémát. Ez nyilván a javuló gazdasági helyzet következménye, hiszen februárban Csehországban négy százalék alatt volt a munkanélküliség.

A CVVM szerint általában nőtt a politikai helyzettel való elégedetlenség. A belpolitikát a tavalyi 31 százalék helyett jelenleg 42 százalék tartja égető gondnak, s jelentősen emelkedett, 32 százalékról 43-ra azok aránya is, akik megvizsgálnák Csehország tagságát az Európai Unióban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik