Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Október 16. 13:21, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Csütörtökön kezdődik a jubileumi Csabai Kolbászfesztivál

Csütörtökön kezdődik a jubileumi Csabai Kolbászfesztivál

Csütörtökön kezdődik a jubileumi, 25. Csabai Kolbászfesztivál, amely négy napon át várja Békéscsabán, a CsabaParkban a közönséget - közölték a szervezők az MTI-vel.

Hégely Sándor fesztiváligazgató kiemelte: a fesztivál legnagyobb attrakciói a különböző gyúróversenyek, amelyeken egy-egy évben ezernél is több csapat tölti a kolbászt. A négy nap alatt elkészített kolbászok hossza körbeérné Békéscsabát - jegyezte meg.

Az ingyenesen látogatható nyitónapon, csütörtökön tartják az óvodások, általános iskolások kolbászgyúró versenyét, amelyre száznál több óvodás és általános iskolás csapatot várnak. Pénteken a középiskolások és egyetemisták töltőversenyét rendezik meg.

Hégely Sándor elmondta, hogy hagyományosan a szombati napra kerül a legtöbb csapatot felvonultató nemzetközi frisskolbász-készítő verseny, a vasárnapi programból pedig nem hiányozhat a mangalicakolbász-gyúró verseny, a nyugdíjas klubok, egyesületek, civil szervezetek, nagycsaládosok és hátránnyal élők támogatott töltőversenye és a töltöttkáposzta-főző verseny sem.

Csütörtök este hirdetik ki a nemzetközi szárazkolbászverseny eredményét, amelyre száznál több nevezés érkezett, határon túlról is - közölték az MTI-vel. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a szárazkolbászverseny szakmai zsűrijének elnöke elmondta, a minősítést a kolbászkészítés szabványai szerint, a hagyományos házi szokások figyelembe vételével végzik. Fontos a hús és a szalonna aránya, a fűszerek összedolgozása, a kóstolásnál pedig számít a termék karakteres íze, ugyanakkor fontos, hogy a jó csabai kolbász esetén egyik fűszer sincs túlsúlyban.

A Csabai Kolbászklub, az egyik legnépesebb békéscsabai civil szervezet mindennap hagyományos disznóvágást mutat be, és friss, tradicionális disznótoros ételekből kóstoltat.

A fesztiválon naponta minden korosztálynak többféle szórakoztató programot kínálnak. A fellépők között lesz a Balkán Fanatik, a TNT, a Valmar, Rúzsa Magdi, Korda György és Balázs Klári, a Halott Pénz, a Parno Graszt és Mező Misi, valamint a Bagossy Brothers Company. Kifejezetten a gyerekeknek zenél a Kicsi Gesztenye Klub, és őket várják Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai. Számos országosan ismert és elismert dj érkezik, lesznek retropartyk, néptánc-, mazsorett- és kutyás bemutatók, továbbá táncház - közölték a szervezők.

Fotó: MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.