Városlista
2023. március 25, szombat - Irén, Írisz, Lúcia

Hírek

2011. Augusztus 30. 07:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Csütörtöktől szigorodnak a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésének szabályai

Csütörtöktől szigorodnak a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésének szabályai

Vészesen közeledik szeptember első napja, ezt követően pedig jelentősen szigorodnak a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésének szabályai.

A vonzónak tűnő, év végig tartó regisztrációsadó-amnesztia azonban - bonyolultsága mellett - még áfa kötelezettséget is tartogat az érintettek számára, ami az előzetes lelkesedést jelentősen lehűtheti – véli az RSM DTM Zrt. szakértője.

A december végig tartó regisztrációsadó-amnesztia nem csupán az 50 százalékos adócsökkentés miatt tűnik vonzónak, erős nyomást jelent az ősztől jelentősen szigorodó új szabályozás és a várható szankciók súlya is. A csökkentett regisztrációs adó megfizetését követően már kérhető a magyar rendszám, azonban az áfa, valamint a gépjárműadó megfizetése is megjelenik kötelezettségként, hiszen a jelenlegi regisztrációs adó amnesztia nem terjed ki ezen adónemekre. Az adófizetési kockázatot hivatott kezelni a gépjármű „magyarosításához” kialakított eljárásrend, az lefelezett regisztrációs adó megfizetéséhez és a magyar rendszám megszerzéséhez pénzügyi képviselő bevonását írta elő a jogalkotó.

A pénzügyi képviselő – aki a külföldi cég számára adószámot kér a magyar adóhatóságnál – az adókötelezettség teljesítéséért megbízójával együtt egyetemlegesen felel. Ezért az adóalany által fizetendő 50 százalékos regisztrációs adó mellett a várható általános forgalmi adó és gépjármű adó kötelezettséget is figyelembe véve kell bankgaranciát, vagy egyéb garanciát kérnie partnerétől. „A 10 ezer feletti külföldi rendszámmal közlekedő közül alig páran érdeklődtek a lehetőségek iránt, azonban többnyire már az is a meglepetés erejével hatott, hogy áfá-t is kell fizetni, valamint az is, hogy a pénzügyi képviseleti eljárás mit jelent és hogyan működik”- összegezte a tapasztalatokat Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Zrt. vezérigazgatója. „Mivel pénzügyi képviseletet csak legalább 50 millió forint jegyzett tőkéjű vagy ekvivalens bankgaranciával rendelkező társaság láthat el, ez könnyű helyzetbe hozza az adóhatóságot: biztosan talál egy olyan tőkeerős felelőst, aki a járműtulajdonos esetlegesen elmaradó adófizetése esetén felelősségre vonható. Kérdés azonban, hogy mindezeket figyelembe véve milyen mértékben tudja elérni a szabályozó a kívánt célt, a magyar rendszámra történő áttérést és valóban elégséges motiváció-e a kedvezmény valamint a kilátásba helyezett büntetések és szankciók összessége”.

2011. szeptember 1-től jelentősen módosulnak a külföldi rendszámmal ellátott járművek belföldi üzemeltetésének szabályai. Szűkre szabottan lesz jogos a külföldi rendszám használata, egyrészt ha az üzembentartó belföldi, de nem természetes személy, amely külföldön bejelentett, magyarországi székhelye (vagy telephelye) van és rendszeres tevékenységet is végez itt, és a tulajdonos a jármű forgalomba helyezését a közlekedési igazgatási hatóságnál már kezdeményezte. Másrészt, ha a járművezető szokásos tartózkodási helye nem Magyarországon van a járművet harminc napnál rövidebb ideig használja belföldön, ha azt egyébiránt a rendszeres külföldi munkavégzés érdekében vezeti. Utóbbi esetben a használathoz az üzembentartó írásbeli hozzájárulása is szükséges, a jármű birtokbaadási időpontjának megjelölésével.

A külföldi rendszám használatának jogosságát a jármű üzembentartója vagy vezetője a közúti ellenőrzés során közokirattal, vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal köteles igazolni. Ennek hiányában a jármű rendszáma és a forgalmi engedély a helyszínen bevonható, illetve végső soron 800.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható az üzembentartó vagy a vezető.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: rendszám

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 25. 10:27, szombat | Belföld

Orbán Viktor Szerbiába utazik

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton munkalátogatást tesz Belgrádban, ahol Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel tárgyal - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

2023. Március 25. 10:25, szombat | Belföld

OMSZ: egyre több orvos csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez

Április 1-jén Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is elindul az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer, az ügyelethez a háziorvosok és a házi gyermekorvosok ott is egyre nagyobb számban csatlakoznak.

2023. Március 25. 07:41, szombat | Belföld

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán pénteken.

2023. Március 25. 07:40, szombat | Belföld

Orbán Viktor: megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól

Megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól - jelentette be a miniszterelnök közösségi oldalán pénteken.