Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Március 22. 15:00, péntek | Belföld
Forrás: mti/ MTI/Mohai Balázs

Diákcsoportok kérhetnek támogatást, hogy kiutazzanak Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére

Diákcsoportok kérhetnek támogatást, hogy kiutazzanak Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére

Diákcsoportok pályázhatnak utazási támogatásra, hogy részt vegyenek Ferenc pápa június 1-jei szentmiséjén Csíksomlyón. A pályázatot a Rákóczi Szövetség hirdeti meg,

együttműködve a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságával - közölte Soltész Miklós pénteken Budapesten.
Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: a Rákóczi Szövetség pályázatán középiskolai csoportok és egyházi közösségek vehetnek részt.

Soltész Miklós kiemelte: Ferenc pápa székelyföldi látogatása hatalmas egyházi diplomáciai siker és nagyszerű lehetőség a magyar-román kapcsolatok erősítésére, a történelmi megbékélés elősegítésére.

Hozzátette: a pápalátogatás lehetőség, hogy a magyarság megmutassa jelenlétét a Székelyföldön, ezért a magyar kormány és a kormánnyal együttműködő civil szervezetek mindent megtesznek, hogy segítsék azokat a fiatalokat, akik részt akarnak venni rajta.

Kitért arra: a magyar kormány 160 millió forinttal támogatja a pápalátogatás megszervezését, valamint a pápalátogatáshoz szükséges építkezéseket.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke ismertette: a szövetség diákutaztatási programjának keretében szeretnének "minél több 13 és 19 év közötti Kárpát-medencei fiatalnak lehetőséget biztosítani, hogy eljuthassanak erre a történelmi jelentőségű szentmisére".

A pályázatokat a www.rakocziszovetseg.org oldalon lehet benyújtani április 1-ig - tette hozzá.

Elhangzott, hogy a diákcsoport létszáma és a megtett út függvényében 400 ezer forint is lehet a megítélt támogatás, és reményeik szerint 2000-2500 fiatal kiutazását tudják segíteni.

Nyáry Zsigmond, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója szerint az iskola egyik legfontosabb szerepe, hogy "közösséget adjon" a fiataloknak. A pápai misére utazás három szinten is képes erre: egyrészt magának a közös utazásnak erős közösségformáló ereje van, másrészt a határon túli magyarsággal találkozva a "nemzet közösségét is át tudják élni" a fiatalok, harmadrészt Ferenc pápa jelenléte a világegyház közösségét segít megélni.

Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába. A katolikus egyházfő Bukarest mellett Jászvásárra (Iasi), a romániai görögkatolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvára, valamint a csíksomlyói Mária-kegyhelyre megy el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.