Városlista
2023. november 29, szerda - Taksony

Hírek

2018. Szeptember 27. 17:04, csütörtök | PR

Diákmunka közterhei

Diákmunka közterhei

Az iskolai szünetek remek alkalmat biztosítanak arra, hogy aki úgy érzi, hogy szeretne dolgozni egy kicsit, élhessen ezen lehetőségekkel.

A munkáltató szempontjából sem mindegy, hogy kit és mennyi időre foglalkoztat, hiszen neki is költségei vannak az alkalmazottjai után, ami diák esetén elenyésző a felnőtt szakképzett munkaerőhöz képest.

Ki és mikortól dolgozhat?
Annak a feltétele, hogy dolgozhass, a betöltött 16. életév, de iskolai szünetben, nappali tanulói jogviszonnyal, ez 15 éves korra módosulhat. Továbbá azt is kiköti az adóhatóság, hogy a munkavégzéshez szükség van adóazonosító jelre, mellyel, ha nem rendelkezel, akkor a NAV honlapján igényelheted meg.

Dolgozni, de hogyan?

Pontosan úgy tudnak, mint ahogy mások, melynek módjai az alábbiak:
a) munkaviszonyban;

b) munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (pl. megbízási szerződéssel);

c) egyszerűsített foglalkoztatás keretében;

d) háztartási alkalmazottként

Munkaviszony esetén ugyanúgy működik mintha nem diákként dolgozna, tehát 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell utána fizetni, valamint 8,5 százalékos egészségbiztosítási járulékot és 10 százalékos nyugdíjjárulékot, melyek befizetéséről a munkáltató gondoskodik, így a nincs vele egyéb tennivaló. Ebben az esetben a tanuló biztosítottá válik táppénzre, nyugdíjra és tb ellátásra. A munkaviszony adóbevallás-köteles. Ebben az esetben számos megkötés és védelem övezi a diák munkavégzést, amivel érdemes tisztában lenni.

Megbízási szerződés esetén a tanuló nem válik biztosítottá, csak ha a jövedelme eléri a mindenkori minimálbér 30%-át, ami az aktuális 138000 forint esetében 41400 forint. Ezt számlákkal kell igazolni, vagy a 10%-os költséghányad kerül elszámolásra. Ebben az esetben a 10 százalékos nyugdíjjárulék és 7 százalék egészségbiztosítási járulék az, ami levonásra kerül. A munkáltató a tanuló számára a levont járulékokról mindig igazolást köteles kiadni. Ez a munkavállalási forma is adóbevallás-köteles.
Iskolaszövetkezeten keresztül is vállalhat munkát az a hallgató, aki nappali oktatási rendben tanul, melynek során nem minősül biztosítottnak. Az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tagja tehát nem biztosított, így a nappali tagozatos diákként dolgozó tagnak a keresőtevékenysége során szerzett jövedelméből 15 százalék személyi jövedelemadó előlegen túl járulékokat nem kell megfizetnie.Az egyetlen eltérés, hogy az alapvető egészségügyi ellátásra jogosult.

Nappali rendszerű oktatásnak minősül: aki a nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján tanulói jogviszonyban van, nappali oktatás keretében, aki a nemzeti felsőoktatási törvény keretein belül aktív, nappali tanulói félévvel rendelkezik, illetőleg, ha a fentiek után a tanulói jogviszonya megszűnt, addig, míg diákigazolvány használatára jogosult.

További, a diákmunka feltételeivel kapcsolatos kérdésekkel bátran el lehet keresni a MADS Iskolaszövetkezet munkatársait, akik minden kérdésre válaszolnak, illetve segítenek, amennyiben dolgozni szeretnénk diákként.

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 28. 17:48, kedd | PR

Csődközelből az európai hódításig: így lett nemzetközi siker a 30 éves R-Water

Nagy Ervin 30 évvel ezelőtt édesapja akasztói szódásüzemében indította el azt a vállalkozást, amely ma évi egymilliárdos árbevétellel működik, és 13 országba szállít izotonóniás, sport- és vitaminitalokat.

2023. November 22. 09:12, szerda | PR

K&H: fékre lépett a gyerekinfláció is.

2023. November 15. 15:27, szerda | PR

Újabb magyar innovációs siker: gél formában szedhetjük a vitaminokat

Korábban nem ismert módon könnyíti meg a vitaminszedést a magyar fejlesztésű gélvitamin.

2023. November 07. 10:43, kedd | PR

Újra MagyarBrands díjas a Jánosik Kft.

Hatodszor nyerte el a MagyarBrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa.