Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2021. November 06. 14:52, szombat | PR
Forrás: (x)

Dugattyús kompresszor, a hobbicélok mestere

Dugattyús kompresszor, a hobbicélok mestere

A kompresszorok kínálatának leginkább költséghatékony szegmensét a dugattyús kompresszorok képezik.Többek között ezért is váltak a hobbifelhasználók kedvelt készülékeivé.Mit érdemes tudni a belépő szintű kompresszorokról

Megosztott kínálat

A világszintű és hazai kínálatból, illetve értékesítési statisztikákból is kitűnik, hogy a kompresszorok piaca mára abszolút kétpólusúvá vált. A gyártók és kereskedők két típusra koncentrálnak, melyekkel tulajdonképpen teljes egészében képesek lefedni a piacot. Ez a két típus a dugattyús, illetve a csavarkompresszorok. A készülékek feladata és célja ugyanaz, ám felépítésükben, működésükben és teljesítményükben is komoly különbségek mutatkoznak.

Nem lehet ugyanakkor egyértelműen kijelenteni, hogy egyik vagy másik rosszabb, hiszen ez egyértelműen a vásárlói igények mentén szerveződik. A btkkft.hu oldalon böngészve is jól látszik, hogy ez a két kategória is számos különböző opciót foglal magában, ezzel is javítva a lefedettséget. Ha alapvető különbséget szeretnénk keresni a két típus között, az – a működési elven kívül – a felhasználási területük lenne. Míg a csavarkompresszorok az ipari felhasználók kedvencei, addig a dugattyús kompresszorok a barkács- és hobbicélokra gázsűrítőt keresők körében népszerű. Mi okozhatja ezt?

Egyszerűség és kompromisszumos teljesítmény

A dugattyús kompresszorok legnagyobb előnye az egyszerűségükben rejlik. A levegő sűrítéséért egy vagy két dugattyú felel, mely működési elv tulajdonképpen a legegyszerűbbek közé tartozik a piacon. Ennek köszönhetően a készülék fenntartási költsége kifejezetten alacsony, illetve bár szükség lehet időszakos szervizmunkákra, ezekért sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk. A készülékek pedig minden további nélkül képesek ellátni a barkácsmunkák során felmerülő sűrített levegő igényt.

Egyszerűségük azonban kompromisszumokkal is jár. Működés közben hajlamosak túlzottan felhevülni, ennek okán csak szakaszosan képesek a levegő sűrítésére, folyamatos ellátásra nincs lehetőség. Az alapmodellekben a dugattyúk hűtése olajjal történik. Hacsak nem szerzünk be egy külön olajszűrőt, a folyadék bekerül a sűrített levegőbe is, így az szennyezetten távozik a csőből vagy szórófejből. Ipari célokra többet között ezért sem alkalmas berendezések, ám az egyszeri felhasználó számára ez nem jelenthet túl nagy problémát.

A dugattyúk további lehetőségei

Habár a dugattyús kompresszorok jellemzően a belépő szintet képezik a gázsűrítők világában, nem csak egyszerű alapmodellekkel találkozhatunk a piacon. Drágább, komolyabb teljesítményre is képes eszközök is elérhetők ugyanezen működési elvvel. A dugattyús kompresszorok csendes és olajmentes változatait egészen speciális területeken is előszeretettel alkalmazzák. Sok esetben találkozhatunk velük fogászati rendelőkben vagy épp kozmetikákban.

A működéséből fakadó alapvető korlátok miatt azonban ezek a kompresszorok nagyipari felhasználásra nem igazán alkalmasak. Az erre szolgáló csavarkompresszorok már jóval precízebb, folyamatosan nagy teljesítményre képes modellek. Nem vitatható el ugyanakkor a dugattyús kompresszoroktól az, hogy jól használható és költséghatékony megoldást jelentenek mindazok számára, akik nem ipari szinten képzelik el a sűrített levegő előállítását.

Címkék: hobbi, kompresszor

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 10:06, péntek | PR

K&H: többe kerülhet az iskolakezdés – mennyivel drágultak a „gyerekslágerek”? felfelé mennek az árak

Budapest, 2022. augusztus 12. – Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk.

2022. Augusztus 08. 16:26, hétfő | PR

Újabb takarítási pályázaton nyert a Jánosik Kft.

A világ egyik legnagyobb családi vállalatánál, a mintegy 83 ezer munkavállalót foglalkoztató -

2022. Július 22. 15:07, péntek | PR

K&H fenntarthatósági index: fontos, de késhet a karbonsemlegesség

A cégvezetők szerint az orosz-ukrán fegyveres konfliktus hatására a fenntarthatósági törekvéseik késést szenvedhetnek

2022. Július 18. 16:41, hétfő | PR

A Bükkben gondozza az erdőt a Jánosik Kft.

Csaknem 500 hektárnyi területen végeznek természetvédelmi erdőkezelési munkákat a Bükki Nemzeti Parkban a Jánosik és Társai Kft. szakemberei.