Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. November 06. 14:52, szombat | PR
Forrás: (x)

Dugattyús kompresszor, a hobbicélok mestere

Dugattyús kompresszor, a hobbicélok mestere

A kompresszorok kínálatának leginkább költséghatékony szegmensét a dugattyús kompresszorok képezik.Többek között ezért is váltak a hobbifelhasználók kedvelt készülékeivé.Mit érdemes tudni a belépő szintű kompresszorokról

Megosztott kínálat

A világszintű és hazai kínálatból, illetve értékesítési statisztikákból is kitűnik, hogy a kompresszorok piaca mára abszolút kétpólusúvá vált. A gyártók és kereskedők két típusra koncentrálnak, melyekkel tulajdonképpen teljes egészében képesek lefedni a piacot. Ez a két típus a dugattyús, illetve a csavarkompresszorok. A készülékek feladata és célja ugyanaz, ám felépítésükben, működésükben és teljesítményükben is komoly különbségek mutatkoznak.

Nem lehet ugyanakkor egyértelműen kijelenteni, hogy egyik vagy másik rosszabb, hiszen ez egyértelműen a vásárlói igények mentén szerveződik. A btkkft.hu oldalon böngészve is jól látszik, hogy ez a két kategória is számos különböző opciót foglal magában, ezzel is javítva a lefedettséget. Ha alapvető különbséget szeretnénk keresni a két típus között, az – a működési elven kívül – a felhasználási területük lenne. Míg a csavarkompresszorok az ipari felhasználók kedvencei, addig a dugattyús kompresszorok a barkács- és hobbicélokra gázsűrítőt keresők körében népszerű. Mi okozhatja ezt?

Egyszerűség és kompromisszumos teljesítmény

A dugattyús kompresszorok legnagyobb előnye az egyszerűségükben rejlik. A levegő sűrítéséért egy vagy két dugattyú felel, mely működési elv tulajdonképpen a legegyszerűbbek közé tartozik a piacon. Ennek köszönhetően a készülék fenntartási költsége kifejezetten alacsony, illetve bár szükség lehet időszakos szervizmunkákra, ezekért sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk. A készülékek pedig minden további nélkül képesek ellátni a barkácsmunkák során felmerülő sűrített levegő igényt.

Egyszerűségük azonban kompromisszumokkal is jár. Működés közben hajlamosak túlzottan felhevülni, ennek okán csak szakaszosan képesek a levegő sűrítésére, folyamatos ellátásra nincs lehetőség. Az alapmodellekben a dugattyúk hűtése olajjal történik. Hacsak nem szerzünk be egy külön olajszűrőt, a folyadék bekerül a sűrített levegőbe is, így az szennyezetten távozik a csőből vagy szórófejből. Ipari célokra többet között ezért sem alkalmas berendezések, ám az egyszeri felhasználó számára ez nem jelenthet túl nagy problémát.

A dugattyúk további lehetőségei

Habár a dugattyús kompresszorok jellemzően a belépő szintet képezik a gázsűrítők világában, nem csak egyszerű alapmodellekkel találkozhatunk a piacon. Drágább, komolyabb teljesítményre is képes eszközök is elérhetők ugyanezen működési elvvel. A dugattyús kompresszorok csendes és olajmentes változatait egészen speciális területeken is előszeretettel alkalmazzák. Sok esetben találkozhatunk velük fogászati rendelőkben vagy épp kozmetikákban.

A működéséből fakadó alapvető korlátok miatt azonban ezek a kompresszorok nagyipari felhasználásra nem igazán alkalmasak. Az erre szolgáló csavarkompresszorok már jóval precízebb, folyamatosan nagy teljesítményre képes modellek. Nem vitatható el ugyanakkor a dugattyús kompresszoroktól az, hogy jól használható és költséghatékony megoldást jelentenek mindazok számára, akik nem ipari szinten képzelik el a sűrített levegő előállítását.

Címkék: hobbi, kompresszor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat