Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2022. Június 16. 10:03, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Egy kolumbiai drogmaffia ügy folytatódott a Fővárosi Ítélőtáblán

Egy kolumbiai drogmaffia ügy folytatódott a Fővárosi Ítélőtáblán

Tizennyolc vádlottnál megváltoztatott egy kolumbiai drogmaffia pénzmosási ügyében hozott elsőfokú ítéletet szerdai döntésével a Fővárosi Ítélőtábla.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla nem látott lehetőséget az első fokon elítélt vádlottak felmentésére, ugyanakkor a felmentett vádlottak bűnösségének kimondására sem. Az ellentétes irányú védelmi és ügyészi fellebbezéseket nem találták megalapozottnak, a bűnösség kérdésében a törvényszék álláspontját osztották, és részben eltérően minősítették a bűncselekményeket.

Az ítélőtábla döntése két vádlott büntetését enyhítette, négy vádlott büntetését súlyosította, a többi vádlott büntetését azonban nem érintette - tették hozzá.

Jelezték: az elsőfokú ítélet 2021 áprilisi kihirdetésekor ismeretlen helyen tartózkodó másodrendű, magyar vádlottat Egyiptomban elfogták, de az egyiptomi hatóságok visszavonták a kiadatását, ezért az ítélőtábla a vele szemben folyó büntetőeljárást annak elkülönítése mellett felfüggesztette. A másodfokú ítélet a többi fellebbezéssel érintettnél szerdán jogerőre emelkedett - írták.

A Fővárosi Törvényszék tavalyi elsőfokú ítéletével 33 vádlott közül 16-ot bűnszervezetben, folytatólagosan, társtettesként elkövetett pénzmosás, folytatólagosan elkövetett orgazdaság, valamint bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt 2 és 9 év közötti, különböző mértékű és végrehajtási fokozatú letöltendő szabadságvesztésre ítélt, többen enyhébb büntetést kaptak, és öt embert felmentettek.

A tényállás szerint a vádlottak bűnszervezetet hoztak létre annak érdekében, hogy kolumbiai kábítószer-kereskedelemből származó, nagy összegű euró és dollár készpénzt Hollandiából és Spanyolországból személygépjárműbe rejtve Magyarországra szállítsanak. A pénzt később Magyarországban és Szlovákiában nyitott bankszámlákról kínai cégek számláira utalták.

Részben ugyanezek a vádlottak szerb és ukrán csempészett cigaretta szállítását szervezték Magyarországról Szlovéniába, Franciaországba és Angliába rejtekhelyes autóval, kisbusszal, valamint teherautók pótkocsijának hátfalába rejtve.

Címkék: bíróság, Kolumbia, maffia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 01. 08:24, péntek | Belföld

Gyopáros Alpár: nem állt meg a népességfogyás az Alföldön, de lassult az üteme

Az alföldi kistelepüléseken ugyan nem állt meg a népességfogyás, de lassult az üteme a Magyar falu program hatására - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Békés vármegyei Medgyesegyházán.

2024. Március 01. 08:23, péntek | Belföld

Lázár János: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre a közlekedésben az új tarifarendszerrel

Új időszámítás kezdődik március 1-jével a magyar közlekedésben: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre, a tarifarendszer változtatása több mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé, jobbá

2024. Február 29. 09:54, csütörtök | Belföld

PM-államtitkár: könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben