Városlista
2022. augusztus 11, csütörtök - Zsuzsanna

Hírek

2022. Június 16. 10:03, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Egy kolumbiai drogmaffia ügy folytatódott a Fővárosi Ítélőtáblán

Egy kolumbiai drogmaffia ügy folytatódott a Fővárosi Ítélőtáblán

Tizennyolc vádlottnál megváltoztatott egy kolumbiai drogmaffia pénzmosási ügyében hozott elsőfokú ítéletet szerdai döntésével a Fővárosi Ítélőtábla.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla nem látott lehetőséget az első fokon elítélt vádlottak felmentésére, ugyanakkor a felmentett vádlottak bűnösségének kimondására sem. Az ellentétes irányú védelmi és ügyészi fellebbezéseket nem találták megalapozottnak, a bűnösség kérdésében a törvényszék álláspontját osztották, és részben eltérően minősítették a bűncselekményeket.

Az ítélőtábla döntése két vádlott büntetését enyhítette, négy vádlott büntetését súlyosította, a többi vádlott büntetését azonban nem érintette - tették hozzá.

Jelezték: az elsőfokú ítélet 2021 áprilisi kihirdetésekor ismeretlen helyen tartózkodó másodrendű, magyar vádlottat Egyiptomban elfogták, de az egyiptomi hatóságok visszavonták a kiadatását, ezért az ítélőtábla a vele szemben folyó büntetőeljárást annak elkülönítése mellett felfüggesztette. A másodfokú ítélet a többi fellebbezéssel érintettnél szerdán jogerőre emelkedett - írták.

A Fővárosi Törvényszék tavalyi elsőfokú ítéletével 33 vádlott közül 16-ot bűnszervezetben, folytatólagosan, társtettesként elkövetett pénzmosás, folytatólagosan elkövetett orgazdaság, valamint bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt 2 és 9 év közötti, különböző mértékű és végrehajtási fokozatú letöltendő szabadságvesztésre ítélt, többen enyhébb büntetést kaptak, és öt embert felmentettek.

A tényállás szerint a vádlottak bűnszervezetet hoztak létre annak érdekében, hogy kolumbiai kábítószer-kereskedelemből származó, nagy összegű euró és dollár készpénzt Hollandiából és Spanyolországból személygépjárműbe rejtve Magyarországra szállítsanak. A pénzt később Magyarországban és Szlovákiában nyitott bankszámlákról kínai cégek számláira utalták.

Részben ugyanezek a vádlottak szerb és ukrán csempészett cigaretta szállítását szervezték Magyarországról Szlovéniába, Franciaországba és Angliába rejtekhelyes autóval, kisbusszal, valamint teherautók pótkocsijának hátfalába rejtve.

Címkék: bíróság, Kolumbia, maffia

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 11. 18:00, csütörtök | Belföld

Nagy értékű hamisított ruhára bukkant Nyíregyházán a NAV

Több mint 126 millió forintot érő hamis ruhára bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy nyíregyházi raktárban - közölte a hatóság sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

2022. Augusztus 11. 16:03, csütörtök | Belföld

A büntetés-végrehajtás megkezdte a déli határszakasz kerítésének megerősítését

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakaszon

2022. Augusztus 11. 15:03, csütörtök | Belföld

Újabb száguldozót fogtak a rendőrök

A kocsi vezetője a megengedett sebesség több mint kétszeresével hajtott a 22-es számú főúton.

2022. Augusztus 11. 14:03, csütörtök | Belföld

Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz szállítmány a horvátországi Krk-ről Magyarországra

Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmány a horvát import terminálból Magyarországra, így új szállítási móddal és útvonallal bővült a hazai gázellátási lánc,