Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. November 14. 11:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: police.hu

Egymilliárdot csalt el két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbanda

Egymilliárdot csalt el két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbanda

Egy héten belül két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó dunántúli bűnbandát leplezett le a NAV, amelyek egymástól függetlenül működtek és együttesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A NAV csütörtöki közleménye szerint bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak.

A két szervezet hasonló módját választotta a törvénytelen gazdagodásnak: a hivatalos gumiabroncs-kereskedelmet folytató, illetve műanyag granulátum értékesítésben is érdekelt társaságok alá céghálózatot építettek, hogy azt a látszatot keltsék, mintha a közvetlenül az Európai Unió területéről vásárolt gumiabroncsokat Magyarországon szerezték volna be.
Ezzel a módszerrel mentesítették magukat az áfa-fizetés alól, így jelentős haszonhoz jutottak, illetve nagy versenyelőnyt szereztek a legálisan működő kereskedőkkel szemben.

A céghálózat alján, az elkövetők által a háttérből irányított cégek biztosították a fiktív számlákat a tényleges kereskedelmi tevékenységet folytató társaságoknak. A valótlan tartalmú számlák felhasználásával több mint egymilliárd forint fizetendő áfát tüntettek el.

A NAV nyomozói IT-szakemberek, járőrök és a NAV MERKUR bevetési egysége bevonásával országos – a határokon is átnyúló – akciósorozatban számolták fel a két elkövetői kört. Hetvenkét helyszínen tartottak házkutatást. A külföldi hatóságok bevonásával Szlovákiában, Németországban és Belgiumban is zajlottak kihallgatások és házkutatások.

A nyomozók tizennégy gyanúsítottat hallgattak ki, valamint bankszámlákat, ingatlanokat, követeléseket zároltak, ingatlanokat és készpénzt foglaltak le másfél milliárd forintot maghaladó értékben.

A bűnszervezet tagjai közül három ember letartóztatásáról döntött a Székesfehérvári Járásbíróság.

Címkék: áfa, bűnbanda, csalás, csaló, gumi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során