Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 28. 07:13, kedd | Kék hírek
Forrás: OrintPress

Egymillió liter csempészett bor - két bezárt borászati üzem

Egymillió liter csempészett bor - két bezárt borászati üzem

Súlyos kötelezettségszegés miatt 30 napra bezáratta a soltvadkerti Borletin Borház Kft-t és a kiskőrösi Bolemányi-Ker Bt-t a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága.

A két cég több mint egymillió liternyi olasz folyóbort csempészett be, illetve vásárolt meg, származási bizonyítvány nélkül.

A borászati felügyelők tavaly év végén az importált olasz borok tételes elszámoltatásakor észlelték, hogy a Borletin Borház Kft. 10 ezer 639 hektoliter (több mint egymillió liter) olasz folyóbort adott el több borászati üzemnek. A cég az értékesített bor behozatalát nem jelentette be az illetékes hegybírónak, illetve nem igényelt hozzá származási bizonyítványt. Borokat és borászati terméket csak származási bizonyítvánnyal lehet forgalomba hozni.

A Bolemányi-Ker Bt. 10 ezer 285 hektoliter folyóbort vásárolt meg Borletin Borháztól, ám szintén nem igényelt hozzá származási bizonyítványt, illetve a megvásárolt tételeket nem vezette be a pincekönyvbe, így azokkal nem tudott elszámolni. A hatóság várhatóan mindkét cég esetében mulasztási bírságot szab ki.

Az import borok kiemelt vizsgálatát tavaly novemberben rendelte el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A fokozott ellenőrzést a hazánkba érkező külföldi borok nagy mennyisége indokolja. Január közepén egymillió liter, illegálisan felhasznált olasz bort találtak az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság borászati felügyelői Bács-Kiskun megyében . A hatósági eljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakembereinek bevonásával zajlik – tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.