Hírek
2020. Április 07. 15:50, kedd | PR
Élelmiszerbiztonsági szaktudás – A HACCP oktatásról

Életünk – akár észrevétlenül is – folyamatos tanulás. Új ismeretek, impulzusok, élmények. Ha már egyébként is ezzel telnek éveink, érdemes lehet ezt formába is önteni.
Manapság számos rendkívül hasznos, teljesértékű szakmát/hivatást adó képzéssel találkozhatunk. Ilyen a HACCP oktatás is. De miről is szól és miért éri meg?
Rendszerszintű higiénia
Ez az öt betű tulajdonképpen egy rendszert takar. A rejtély feloldásához érdemes a mozaikszó elemeit boncolgatnunk. Hazard Analysis and Critical Control Points, vagyis veszélyelemzés és kritikus ellenőrzési pontok. Ez alapján sok mindenre vonatkozhatna, ám ebben az esetben egy kifejezetten élelmiszerhigiéniai, élelmiszer-biztonsági rendszerről van szó, mely az ellátási iparágban szükséges előírásokat és tevékenységi normákat szabályozza. Alapvetően egy megelőző, preventív higiéniai rendszer, mely a „termőföldtől az asztalig” kíséri az élelmiszereket, melynek fontos elemei a veszélyelemzés és az alkalmazott ellenőrzés.
Élelmiszerbiztonság az oktatásban
A fent nagy vonalakban körülírt rendszer működésének fenntartásáért jól képzett HACCP szakértők felelnek, akik különböző képzéseken és HACCP oktatásokon szerezhetik meg a szükséges képesítést. A gyakorlatorientált képzések mindazok számára hasznosak lehetnek, akik szívesen vennének részt az üzletek, vállalkozások HACCP rendszerének kialakításában. Az ismeretanyag tematikus és jól felépített.
Habár a képzés jórészt gyakorlati alapokon nyugszik, az elméletet sem szorítja háttérbe. A résztvevők megismerhetik és értelmezhetik az érvényes előírásokat, a jó higiéniai és jó gyártási gyakorlat elemeit. Erre építve aztán konkrétan megismerhetik a HACCP-rendszer kiépítésének, működtetésének és felügyeletének gyakorlatát. Ezen a képzésen keresztül tehát szó szerint piacképes szakirányú végzettséget szerezhetnek a résztvevők.
Miért éri meg? – HACCP hosszútávon
Bizonyos iparágak folyamatosan stabil lábakon állnak, nem kell féltenünk őket a hirtelen bezuhanástól, ellehetetlenedéstől. Többek között ide tartozik az élelmiszeripar is, hiszen a társadalom, az emberek ellátási lánca egy percre sem állhat le. Alapvető szükségletként folyamatosan jelen van, a termelésnek muszáj lépést tartania a vásárlói igényekkel. Ennek értelmében tehát egy ehhez az iparághoz kötődő szakirányú végzettség – esetünkben egy HACCP rendszergazdai képesítés megszerzése – egy kifejezetten biztos és hosszútávú szakmát kínál, melyre folyamatosan szükség lesz.
Az élelmiszerek a mindennapi élet esszenciális kellékei, így fontos a rájuk vonatkozó higiéniai szabályok kialakítása, nyomon követése és betartása. A HACCP oktatás során elsajátítható élelmiszer-biztonsági rendszerre vonatkozó szakmai tudás tehát kulcsfontosságú tevékenységekhez kapcsolódik, ezáltal biztosak lehetünk benne, hogy ezen területen tevékenykedő szakemberként nem kell majd aggódnunk a mindennapi kenyerünkért, emellett pedig tehetünk róla, hogy másnak se kelljen.
Ezek érdekelhetnek még
2023. November 28. 17:48, kedd | PR
Csődközelből az európai hódításig: így lett nemzetközi siker a 30 éves R-Water
Nagy Ervin 30 évvel ezelőtt édesapja akasztói szódásüzemében indította el azt a vállalkozást, amely ma évi egymilliárdos árbevétellel működik, és 13 országba szállít izotonóniás, sport- és vitaminitalokat.
2023. November 22. 09:12, szerda | PR
K&H: fékre lépett a gyerekinfláció is.
2023. November 15. 15:27, szerda | PR
Újabb magyar innovációs siker: gél formában szedhetjük a vitaminokat
Korábban nem ismert módon könnyíti meg a vitaminszedést a magyar fejlesztésű gélvitamin.
2023. November 07. 10:43, kedd | PR
Újra MagyarBrands díjas a Jánosik Kft.
Hatodszor nyerte el a MagyarBrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa.