Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Szeptember 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Elemzők szerint folytatódhat a reálbér-növekedés

Elemzők szerint folytatódhat a reálbér-növekedés

Az idén folytatódhat a reálbér-növekedés az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte: júliusban 3,1 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 3,8 százalékos volt a növekedés. A keresetek emelkedése némileg lassult az előző havi 3,6, illetve 4,7 százalékos ütemet követően.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy ítélte meg: idén 4 százalék közeli átlagos bérnövekedés és a várhatóan 0,2 százalékos infláció hatására 3,6 százalékkal nőhetnek a reálbérek. Jövőre szintén 4 százalékos bruttó bérnövekedésre számít Suppan Gergely, ami az adóváltozások miatt 5,5 százalékos nettó bérnövekedést eredményezhet, így a jövőre várt 2,4 százalékos infláció mellett 3 százalékkal emelkedhet a nettó reálbér.

Suppan Gergely elmondta: tavaly 3 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó bérek, azonban a közfoglalkoztatottak nélkül a bruttó és a nettó bérnövekedés 4,9 százalék volt, ami a tavalyi mínusz 0,2 százalékos infláció mellett 5 százalékot kissé meghaladó reálbér növekedést eredményezett.

A Takarékbank szenior elemzője kiemelte: idén a reálbérek és a foglalkoztatás folytatódó növekedése mellett a devizahitelek elszámolása növeli a háztartások elkölthető jövedelmét. Így idén a háztartások fogyasztásának kissé 3 százalék feletti növekedésére lehet számítani, azonban az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt nem kizárt ennél magasabb ütemű növekedés sem, ami hozzájárulhat a hazai GDP második félévi gyorsulásához is - tette hozzá Suppan Gergely.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste elemzői úgy vélték: a nyomott inflációs környezet fennmaradásával párhuzamosan a reálbér-növekedés is lassulhat, de folytatódhat az év hátralevő részében.

Az Erste elemzői szerint ezzel összhangban a háztartások is több pénzből gazdálkodhatnak, így a fogyasztásuk további emelkedést mutathat. A kiskereskedelmi forgalomban Barczel Vivien és Ürmössy Gergely véleménye szerint folytatódhat a stabil növekedés, a háztartások fogyasztása gazdasági bővülés egyik fő motorja lehet az év második felében, illetve jövőre is.

Címkék: bér, elemző, kereset, reálbér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során