Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Május 23. 08:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Életbe léptek az enyhítések Szlovéniában

Életbe léptek az enyhítések Szlovéniában

Életbe léptek az enyhítések Szlovéniában, megszűntek a létszámkorlátozások a rendezvényeken és nyilvános összejöveteleken - közölte a helyi sajtó szombaton.

Leginkább a sportrajongók örültek a hírnek, akik 440 nap után újra visszatérhetnek a stadionokba. Helyszíni jelentése szerint Mariborban hosszú sorokban álltak szombaton az emberek, hogy a szlovén első osztályú labdarugó-bajnokság aznapi mérkőzésére jegyet vásároljanak.

Az enyhítés feltétele azonban, hogy zárt és nyitott térben egyaránt tíz négyzetméteren legfeljebb egy fő tartózkodhat. Ülőhelyes beltéri eseményeken, színházban, moziban és sportrendezvényeken minden néző mellett egy helyet szabadon kell hagyni, és kötelező a maszk viselése. A kültéri rendezvényeken tartani kell a legalább egyméteres távolságot.

A rendezvényeket - köztük a sporteseményeket - továbbra is csak védettségi igazolással lehet látogatni, azaz bizonyítvánnyal kell rendelkezni arról, hogy az illetőt beoltották, vagy átesett a fertőzésen, illetve negatív teszteredménye van.

Az enyhítések ellenére Ljubljanában péntek este több százan vettek részt egy nem bejelentett tüntetésen a kormány és az általa hozott intézkedések ellen. A rendőrségnek intézkednie is kellett a közrend és a közbiztonság védelme érdekében. Két rendbontót előállítottak, a szervezők ellen pedig büntetőjogi eljárás indult.

Szlovéniában szombatra 389 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 250 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 4349-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 319-en vannak kórházban, 102-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 625 126-an kaptak, közülük 325 921-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 36,2, illetve 18,9 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 518 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 353 735-öt. Az elmúlt 24 órában a Covid-19-betegség szövődményeinek következtében 27-en haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 7883-ra emelkedett. Kórházban 1217 beteget ápolnak, közülük 123-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 157 655-en kaptak védőoltást, közülük 391 713-nak már a második adag vakcinát is beadták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.