Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2012. Április 11. 07:11, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Elítélnék Kadhafi zsoldosait

Elítélnék Kadhafi zsoldosait

Húsz ukránt bíróság elé állítottak hétfőn Líbiában azzal a váddal, hogy zsoldosként Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető haderejében szolgáltak – közölte egy katonai szóvivő.

Két orosz és két fehérorosz állampolgárt is ugyanezzel vádolnak. A vád szerint a tavaly népfelkeléssel megdöntött rezsim oldalán harcoltak a „forradalmárok” ellen. Civilekre támadtak, sőt állítólag föld-levegő rakétákkal akartak lőni a NATO repülőgépeire, amelyek az ENSZ felhatalmazása alapján líbiai célpontokat támadtak, hogy megvédjék a civil lakosságot. Az ukránok a múlt héten, az első bírósági meghallgatáson azt mondták, az olajipari szektorban vállaltak munkát, ezért utaztak Líbiába.

Az ukrán hatóságok becslése szerint nagyjából 1500 ukrán volt Líbiában a konfliktus 2011. februári kirobbanása előtt. Közülük a leghíresebb Galina Kolotnicka ápolónő, akit Kadhafi maga mellé vett, és minden külföldi útjára magával vitt. Állítólag azért ragaszkodott hozzá, mert a nő ismerte minden rigolyáját, de egyes diplomáciai források szerint a szeretője volt.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 07:54, szerda | Külföld

Az EU tűzoltó helikopterekkel és repülőgépekkel segíti az észak-macedóniai és bulgáriai erdőtüzek oltását

Észak-Macedónia és Bulgária kérésére az Európai Unió tagországi felajánlások által tűzoltó repülőgépekkel és helikopterekkel segíti az erdőtüzek elleni küzdelmet - közölte az Európai Bizottság kedden.

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.