Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Július 02. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: orientpress

Először a briteknél lesz háromszemélyes lombikbébi-program

Először a briteknél lesz háromszemélyes lombikbébi-program

Az Egyesült Királyság lehet ez első olyan állam, ami engedélyezi, hogy a lombikbébi programokban három személy DNS-ét használják fel egy baba esetében. Még ebben az évben előterjesztik s két éven belül hatályba léphet. A szakemberek szerint a háromszemélyes lombikbébi programmal kiküszöbölhetik a potenciálisan halált okozó mitokondriális betegségeket, melyek anyáról gyermekre öröklődnek. Az eljárásnak számos ellenzője is akad - áll a BBC cikkében.

Az új eljárás szerint három személy DNS-ét használnák fel a lombikbébi programokban. A harmadik fél a mitokondrium DNS-ét adná át, mely által kiküszöbölhető lenne, hogy a hibás mitokondriumok öröklődjenek és beteg csecsemő szülessen. Az ellenzők szerint etikátlan az eljárás és a mitokondriális betegséggel küzdő szülők döntsenek inkább az örökbefogadás mellett vagy válasszanak petedonort.

A mitokondriumok az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecskék, melyek az anya petéjével a gyermekre öröklődnek. 6500 csecsemőből átlagosan egy örököl hibás mitokondriumot, melytől aztán folyamatos energiaéhségük lesz, és izomgyengeségtől, vakságtól, szívelégtelenségtől szenvednek, és sok esetben bele is halnak a betegségbe. A kutatók úgy vélik, hogy egy petedonor egészséges mitokondriumát felhasználva kiküszöbölhető ez a betegség. Számításaik szerint évente tíz pár eshetne át ilyen eljáráson.

A módszer azt eredményezi, hogy a születendő gyermekek két szülőtől öröklik DNS-ük nagy részét és csak nagyon kis mértékben a harmadik féltől (mivel a mitokondrium is saját DNS-sel rendelkezik). Így három ember génállományával rendelkező babák születhetnének, szüleiktől 20000 gént, a mitokondrium donortól pedig 37 gént kapnak.

Az eljárás ellen felvetése óta sok az ellenvetés. Dr. David King, az Emberi Genetika Riasztóközpont igazgatója szerin ezek a technológiák feleslegesek és nem biztonságosak, valamint a megkérdezettek többsége elutasítja azt.

Dizájner-bébi
Sokan inadekvátnak tartják az eljárásról zajló konzultációt, s úgy vélik, ha ez az eljárás törvényes lesz, könnyen kialakulhat a dizájner babák 'gyártására' épülő piac. Attól is tartanak, hogy a módszerrel további genetikai módosulások is bekövetkezhetnek.

Doug Turnbull professzor, a mitokondrium kutató központ igazgatója úgy nyilatkozott, szerinte ez kiváló hír és lehetőség a mitokondriális betegségben szenvedőknek, mert lehetővé teszi a hibás mitokondriumot hordozó nők számára, hogy ne adják tovább ezt gyermeküknek.

A végleges tervezetet 2014 során vitatja meg az angol parlament.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik