Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Augusztus 30. 13:54, péntek | Belföld
Forrás: MNO

Először lép színre a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-koalíció

Először lép színre a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-koalíció

Egy balliberális fellegvárban járulhatnak az urnákhoz vasárnap a választók a szigetszentmiklósi 8-as számú választókerületben. Először száll ringbe a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-szövetség a Pest megyei településen, ahol az elmúlt évtizedek választásai alapján csodaszámba menne a Fidesz–KDNP győzelme.

Vasárnap újabb 10 ezer főnél népesebb településen tartanak időközi önkormányzati választást, amelyen először száll ringbe a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-koalíció. Szigetszentmiklós 8-as számú körzetében a korábban nyertes fideszes képviselő halála miatt kellett kiírni a voksolást. Horváth István (független), Horváth Zsolt Károly (Jobbik), Keller Tamásné (Fidesz–KDNP), Ladányi Sándor (MSZP–DK–Együtt), Pádárné Bagoly Anna (LMP) és Tóth Csaba (MAN – Magyar Autonóm Néppárt) száll ringbe szeptember 1-jén. A voksolást végeredményétől független a Pest megyei településen nincs veszélyben a kormánypárti többség.

Szigetszentmiklós korábban a balliberális oldal egyik legerősebb fellegvára volt, mivel Kuncze Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke zsinórban ötször nyert ebben az országgyűlési választókerületben, bár ez a szocialisták visszalépése nélkül nem ment volna. A 8-as számú körzetben a 2010-es önkormányzati választáson roppant szoros volt a küzdelem, mivel a Fidesz–KDNP jelöltje csupán 28 szavazattal előzte meg az MSZP aspiránsát. Ha a választókerületben a Pest megyei listára leadott szavazatokat nézzük, akkor már minimális szocialista győzelmet látunk, ami világosan mutatja, hogy egy nagyon erős baloldali választókerületről beszélhetünk.

Elmaradt a szocialista összeomlás

Ennek alátámasztásához a Valasztas.hu segítségével sikerült feltérképeznünk a választókerület korábbi erőviszonyait, ami megerősítette azt a feltételezésünket, hogy a baloldal itt nagyon erős. A 2010-es országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP a szavazatok 39,15, az MSZP 31,81, az LMP 11,46, a Jobbik 11,1 százalékát érte el. Világosan látszik, hogy a Fidesz–KDNP mélyen az országos átlaga (52,73 százalék) alatt, míg az MSZP afölött (19,3 százalék) szerepelt. Ha összeadjuk a baloldali erők szavazatait, akkor már simán verték volna a Fideszt.

A 2009-es európai parlamenti választáson országos szinten tarolt a Fidesz, míg az MSZP soha nem látott mélypontra zuhant. Ezzel szemben Szigetszentmiklós ezen választókerületében a Fidesz–KDNP 42,17, az MSZP 34,01, a Jobbik 11,97, míg az MDF 6,5 százalékot ért el, ami azt mutatta, hogy a baloldal itt egyáltalán nem omlott össze, ráadásul volt olyan szavazókör, ahol a szocialisták megelőzték az akkor még legnagyobb ellenzéki pártot, amire az országban nem sok példa volt.

Nagyon nagy meglepetés lenne a Fidesz győzelme

A 2006-os országgyűlési választáson az MSZP 56,87, a Fidesz–KDNP 25,82, míg az SZDSZ 10,47 százalékot ért el, ami elsöprő balliberális fölényt mutatott a választókerületben. 2002-ben sem volt nagyon más az eredmény, mivel a szocialisták 49,97, a Fidesz–MDF 27,01, míg az SZDSZ 12,19 százalékot összesített. Az országos balliberális sikereket hozó országgyűlési választások idején, tehát a Pest megyei település ezen választókerületében közel kétharmados támogatottságnak örvendtek az akkori győzök

Mindezek alapján a mostani választások előtt az MSZP–DK–Együtt jelöltje nagyon jó esélyekkel indul, mivel a baloldal mindig nagyon jól szerepelt a választókerületben, és 2006-ot követően sem történt olyan összeomlás a szocialisták támogatottságában, mint amit országosan láthattunk. A Fidesz–KDNP számára ez a körzet egyáltalán nem nevezhető könnyűnek, mivel a mostani kormánypártok támogatottsága akkor sem nőtt jelentősen, amikor országosan simán nyerték a választásokat. Összességében csoda lenne a Fidesz–KDNP győzelme, míg abban az esetben, ha az ellenzéki szavazók megosztottsága a kormánypártok sikerét hozná, az gyakorlatilag katasztrófa lenne a balliberális ellenzék számára.

Címkék: választás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.