Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 05. 16:21, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emberi mulasztás okozta a fukusimai katasztrófát

Emberi mulasztás okozta a fukusimai katasztrófát

Nem természeti ok, hanem emberi mulasztás okozta a fukusimai katasztrófát – áll az esetet vizsgáló bizottság zárójelentésében. A nukleáris balesetet meg lehetett volna akadályozni, ám a felelősök – főnökeik reakciójától – tartva nem tették meg a kellő lépéseket.

A jelentés rávilágít a kormány és az erőművet üzemeltető cég rossz kommunikációjára is, mikor 2011 májusban a Richter-skála szerinti 9,0-es földrengés rázta meg a szigetállamot.

A rengés nyomában kialakult szökőár súlyosan megrongálta a keleti parthoz közel fekvő atomerőmű hármas számú reaktorát, és vele a teljes északkeleti térség nagy részét.A reaktor hűtőrendszere súlyosan megsérült a katasztrófa során, ennek okán az óceánba és a levegőbe is hatalmas mennyiségű radioaktív szennyezőanyag került.Több tízezer lakost evakuáltak az érintett területről, miközben a munkások a radioaktív anyag további szivárgása ellen harcoltak, saját életüket is kockára téve.

A kormány által később felállított bizottság szerint a katasztrófa „szándékos hanyagság” m miatt következett be, amiben a felettesektől való félelem is szerepet játszhatott - közölte a BBC.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése