Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2011. December 09. 14:21, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

EU-csúcs megállapodás: szigorítják az euróövezeti államok költségvetéseik koordinációját

EU-csúcs megállapodás: szigorítják az euróövezeti államok költségvetéseik koordinációját

A legfrissebb hírek szerint megállapodtak az euróövezeti államok a költségvetési koordináció szigorításában és a stabilizációs eszközök megerősítésében.

A közlemény szerint új költségvetési szabály mellett kötelezik el magukat, és a 0,5 százalékos GDP-arányos strukturális hiányt meg nem haladó költségvetéseket tekintik egyensúlynak. Ezen felül, a 3 százalékot meghaladó deficit automatikus szankciókat von maga után, kivéve ha a tagállamok többsége ezzel ellentétesen dönt. A mentőcsomagban részesülő államok költségvetését nagyon szigorúan ellenőrizheti majd a Bizottság és a Tanács. Fontos változás, hogy az EU kimondja, soha többé nem lesz olyan, hogy a magánbefektetőket is bevonják a válságkezelésbe. Az EU csúcson megállapodás született abban is, hogy az IMF kétoldalú alapokon nyújtandó, összesen 200 milliárd eurós kölcsön opcióját kidolgozzák. Egyetértés volt abban is, hogy felgyorsítsák a stabilitási mentőmechanizmus kapacitásának emelését, míg az állandó mechanizmus már jövő nyáron megkezdheti működését. Az euróövezeti államokon kívül a javaslatot Bulgária, Dánia, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia is támogatta. Csehország és Svédország parlamenti konzultáció után dönt a részvételről. Magyarország és az Egyesült Királyság nem támogatta a javaslatot. Később egy magyar diplomata azt mondta, hogy Magyarország is az időt kérők között van, nem pedig az ellenkezők között. Orbán Viktor miniszterelnök egyébként ma délelőttre ígért sajtótájékoztatót az ügyben.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: EU-csúcs, euróövezet

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 11:08, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma csaknem 543 millió, a halálos áldozatoké 6,327 millió a világon

A világon 542 897 046 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 327 812 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2022. Június 24. 18:04, péntek | Külföld

Belga miniszterelnök: nehéz tél elé nézhet Európa

Várhatóan nehéz télre kell készülnie Európának, a gazdasági problémák megoldására közös európai válaszokat kell találni

2022. Június 24. 16:24, péntek | Külföld

Leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken

A német közüzemi hálózati felügyelet vezetője szerint előfordulhat, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken.

2022. Június 24. 06:00, péntek | Külföld

Belgium szabályozza az elektromos rollerek használatát

Belgium szabályozást vezet be július elsejétől az elektromos rollerek használatára a balesetek számának csökkentése, valamint a rendezetlenül leparkolt eszközök okozta bosszúság elkerülése érdekében