Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód
Forrás: MTI

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

A civil sátrakban egész nap kreatív foglalkozásokkal, kvízekkel és játékokkal várják a látogatókat, akik az Európai Unióról, a tagság adta lehetőségekről, illetve a júniusi európai választásokról is tájékozódhatnak - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az Európa-nap hivatalos megnyitója vasárnap 12 óra 30 perckor lesz a nagyszínpadon, de a programok már délelőtt elkezdődnek a Szabadság téren. A 20 év tiszteletére rendezett 20 kilométeres futóverseny résztvevői közös bemelegítés után indulnak útnak. A verseny útvonala húsz sikeres uniós fejlesztést mutat be a tizenkilenc vármegyéből és Budapestről.

A civilek mellett a futók között rajthoz állnak hivatásos sportolók is, köztük az egyaránt háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely vízilabdázó és Storcz Botond kajakos, valamint Cseh László világ- és Európa-bajnok úszó. Mint a közlemény kiemelte, Kiss Gergely és Storcz Botond is néhány héttel azután nyert az athéni olimpián, hogy Magyarország teljes jogú tagja lett az Európai Uniónak.

A futóverseny rajtját követően a gyerekprogramoké lesz a színpad, ahol Bognár Szilvia koncertje után a Majorka színház lép fel, az előadást délután a Hahó Együttes és az Iszkiri Gyerekzenekar követi.

A koncertek sorában 14 órától először a Lázár Tesók, este pedig a Carson Coma Akusztik, majd a Szabó Balázs Bandája ad ingyenes koncertet a nagyszínpadon.

A rendezvény egész ideje alatt várják az érdeklődőket a meghívott civil szervezetek sátrai. Az uniós intézmények bemutatása mellett több témával kapcsolatban is tájékozódhatnak - akár játékos formában - a látogatók, ilyen az emberközpontú gazdaság, az európai életmód előmozdítása, a digitális korra felkészült Európa vagy az európai zöld megállapodás. Az információs sátrakban találkozhatnak például a Budapest Bike Maffia, az Igazgyöngy Alapítvány és a Kortárs Építészeti Központ képviselőivel.

A rendezvényről további információk a www.eu.hu weboldalon és az Európa-napi fesztivál Facebook-eseményében találhatók.

Címkék: Európai Unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:05, hétfő | Életmód

Nem szabad etetni a vízimadarakat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy sehol, semmivel ne etessék a vízimadarakat.

2024. Június 16. 10:29, vasárnap | Életmód

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.

2024. Június 16. 10:24, vasárnap | Életmód

Már több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.