Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Július 08. 14:02, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Európában hatszor többet kell fizetni a gázért és ötször többet az áramért

Európában hatszor többet kell fizetni a gázért és ötször többet az áramért

Az áram ára bő egy év alatt 515 százalékkal, míg a gáz ára ugyanebben az idősávban 650 százalékkal emelkedett július elejére Európában - olvasható a vg.hu oldalon csütörtök délután közzétett írásban.

A cikk szerint az áram egyéves határidős tőzsdei ára 371,9 euróra nőtt július 6-ra a tavaly májusi megawattóránként 60,4 euróról, amely 515,4 százalékos drágulásnak felel meg.

A gáz egyéves határidős ára a holland tőzsdén megawattóránként 162,3 euró jelenleg, 650,3 százalékkal magasabb a 2021. májusi megawattóránként 21,6 eurónál - jelezték.

Az írás szerint a brutális drágulást az orosz-ukrán konfliktus csak tetézte: az áram ára 2022 februárjához képest 128,3 százalékkal, a gáz ára pedig 157,3 százalékkal növekedett.

A rezsicsökkentés fenntartásával a kormány ettől az "elképesztő drágulástól védi meg a magyar családokat" - fogalmazott a cikk szerzője. A rezsicsökkentés fenntartásához az extraprofit-adó befizetésével hozzájárulnak a válságban jelentős extraprofitot elérő szektorok is - áll a cikkben.

A szerző arra is kitért, hogy a jelenlegi inflációs környezet döntő mértékben, körülbelül 80 százalékban külföldi eredetű. "A háború fűtötte energia árrobbanás - amellett, hogy drasztikusan növeli az inflációt - óriási mértékű bizonytalanságot okoz, ami a forint árfolyamára is egyértelmű és jelentős negatív hatást gyakorol" - írta.

Címkék: áram, energia, európa, gáz, rezsi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára