Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Május 14. 13:09, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Év végére Ukrajna győzelmével véget ér a háború az ukránok szerint

Év végére Ukrajna győzelmével véget ér a háború az ukránok szerint

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint a nyár végére döntő fordulat várható a háború menetében, és a harcok az idei év végére Ukrajna győzelmével befejeződnek.

Kirilo Budanov vezérőrnagy a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak adott, péntek este sugárzott interjúban úgy fogalmazott: a fordulópont augusztus második felében lesz, és az aktív harci cselekmények zöme az idén véget ér.

Budanov tábornok szerint a háború azzal az eredménnyel zárul, hogy Ukrajna visszaszerzi az ellenőrzést határai felett, és az összes elvesztett területen helyreáll az ukrán fennhatóság, beleértve a Krímet és a Donyeck-medencét.

Hozzátette: ez nem lesz könnyű, de "abszolút bizonyos", hogy a háború Ukrajna győzelmével végződik.

Arra a kérdésre, hogy miként lehet ebben ennyire biztos, az ukrán katonai hírszerzés vezetője úgy válaszolt, hogy "ez a munkám, ezt nekem tudnom kell, hiszen ki tudhatná mindezt, ha nem én".

Hozzátette: a háború kimenetelének következtében Oroszországban vezetőváltás lesz, "ez a folyamat már el is kezdődött, ebben az irányban halad és már nem lehet leállítani".

"Megerősíthetjük (azokat az értesüléseket), hogy (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) nagyon rossz állapotban van lélektanilag és fizikailag, nagyon beteg, egyszerre több betegséggel, köztük rákkal küszködik" - állította Kirilo Budanov vezérőrnagy a pénteki Sky News-interjúban.

Részletes adatok említése nélkül kijelentette azt is, hogy Oroszországnak hatalmas veszteségei vannak "emberekben és fegyverzetben mérve egyaránt".

Hozzátette: nem tartja meglepőnek a háború kezdete óta elszenvedett orosz balsikereket, hiszen Ukrajna "mindent tud az ellenségről", minden tervét ismeri, szinte már e tervek megszületésének pillanatában.

Budanov úgy fogalmazott: jóllehet Európa komoly fenyegetésnek tartja Oroszországot és fél az orosz agressziótól, "mi azonban nyolc éve harcolunk Oroszországgal és elmondhatjuk, hogy Oroszország széles körben emlegetett ereje csak mítosz".

Oroszország ennyire nem erős, az orosz hadsereg "csupán felfegyverzett emberekből álló horda" - tette hozzá.

Címkék: háború, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.