Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Október 14. 07:23, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Exkluzív interjú a torinói lepel elismert szakértőjével az M5 csatornán

Exkluzív interjú a torinói lepel elismert szakértőjével az M5 csatornán

Exkluzív interjút sugároz a torinói lepel elismert szakértőjével, John P. Jackson fizikussal az M5 kulturális csatorna hétfőn este - tájékoztatta az MTVA Sajtó Osztálya az MTI-t.

Az amerikai fizikusprofesszor szeptember 23. és 29. között kilenc magyarországi helyszínt, köztük Szegedet, Pécset, Győrt és a fővárosi Erkel Színházat és a Szent István-bazilikát is érintő előadókörúton vett részt, amelyen a tudomány és hit képviselőit évtizedek óta foglalkoztató ereklyéről beszélt.

A torinói leplet, amely egy sérüléseket szenvedett ember képét ábrázolja, a hívők Jézus Krisztus halotti lepleként tisztelik. Az ereklyét a torinói Keresztelő Szent János-katedrálisban őrzik.

1978-ban a Vatikán engedélyével egy John P. Jackson vezette, 30 válogatott tudósból álló kutatócsoport (STURP - Shroud of Turin Research Project) alapos és korszerű multidiszciplináris vizsgálatot, többek között szénizotópos kormeghatározást végezhetett a leplen. Az azóta lefolytatott vizsgálatok és mérések közvetlenül vagy közvetve mind az akkori eredményekre épülnek.

A szénizotópos kormeghatározást nem John P. Jackson végezte személyesen, a professzor ennek eredményét - miszerint a lepel 13-14. századi lenne - a mai napig kérdésesnek tartja. Szerinte a lepel valójában az utolsó vacsora asztalterítője volt, amellyel aztán letakarták Jézus holttesttét.

John P. Jackson az elmúlt évtizedekben folytatta a lepel kutatását, figyelmét a történelmi, kulturális és liturgikus kérdések felé is fordítva tárt fel újabb összefüggéseket.

A fizikussal készült interjút hétfőn este 21 órától láthatják a közmédia M5 csatornájának nézői a Titkok és ereklyék című dokumentum-sorozatban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.