Városlista
2024. május 30, csütörtök - Zsanett, Janka

Hírek

2015. Augusztus 28. 10:30, péntek | Helyi
Forrás: index, kisalföld, kronen Zeitung

UPDATE : 71 halott a teherautóban. Cikkünk folyamatosan frissül!

UPDATE :  71 halott a teherautóban. Cikkünk folyamatosan frissül!

Az eddigi 50 helyett lapértesülék szerint akár több mint 70 elhunyt is lehet. Lázár János szerint a magyar rendszámot egy román állampolgár válthatta ki.

UPDATE:

Hetvenegy illegális bevándorló holttestét rejtette az osztrák A4-es autópályán csütörtökön felfedezett teherautó. A halottak közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek - jelentette be Hans Peter Doskozil, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök pénteki sajtótájékoztatóján, Kismartonban. Közölte: három gyanúsítottat elfogtak.

Három embert vettek őrizetbe Magyarországon, akik kapcsolatba hozhatók a csütörtökön Ausztriában megtalált teherautóval, amelynek csomagterében 71 halott bevándorlóra bukkantak, egyikük magyar személyazonossági okmánnyal rendelkezik - jelentette be Hans Peter Doskozil, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök pénteki sajtótájékoztatóján, Kismartonban.

Közölte: a járművet valószínűleg egy libanoni eredetű bolgár állampolgár vezette. A másik két gyanúsított bolgár, illetve magyar személyazonossági okmánnyal rendelkezik.forrás: www.kisalfold.huKorábban:

Rengeteg fejlemény látott napvilágot tegnap óta a Sopron közelében történt tragédiáról. A halottak száma növekedhetett, a teherautó körül sok a kérdés.

Főbb részletek:

  • A hivatalos jelentés szerint 20-50 menekült holttestét találták meg egy magyar rendszámú teherautóban Ausztriában. Lapértesülések szerint viszont 71 holttest volt a hűtőkocsiban.
  • A raktérben lévő menekültek egy-másfél nappal ezelőtt fulladhattak meg, még Magyarországon.
  • A teherautó szerda óta állhatott egy leállósávban az autópályán, 30 kilométerre a magyar határtól.
  • Az ideiglenes magyar rendszámot Lázár János szerint egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten.
  • A bukaresti külügyminisztérium szerint román állampolgár nem érintett az ügyben.
  • Az osztrák belügyminiszter harcot hirdetett az embercsempészek ellen.
  • A magyar rendőrségtől a Nemzeti Nyomozó Iroda segíti az osztrák nyomozást.
  • Egy osztrák lap úgy tudja, hogy három embert már elfogtak az üggyel kapcsolatban Magyarországon.

Ausztriában válságstáb alakult, akik már felvették a magyarországi hatóságokkal a kapcsolatot. Az elhunytak között nincs gyermek. A Kronen Zeitung péntek délelőtti híre szerint három embert elfogtak az ügyben, mindhármat Magyarországon.

Amikor a rendőrök odaértek, a teherautó hátsó ajtaja nyitva volt. Túlélőt nem találtak.
Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok csütörtökön azt mondta: a holttestek állapotából arra lehet következtetni, hogy egy-másfél nappal ezelőtt halhattak meg még valószínűleg Magyarországon.

A hússzállító teherautón szlovák nyelvű reklámfeliratok láthatók, de magyar Z-betűjelű rendszámmal közlekedett. Ezt egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten, jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.Ezt az állítást cáfolta a bukaresti külügyminisztérium. A tárca közleménye szerint "az eddigi információk szerint egyetlen román állampolgár sem érintetett az ügyben. Az osztrák rendőrség folytatja a nyomozást". Az MTI által idézett dokumentum hozzáteszi: Románia budapesti nagykövetségével a magyar hatóságok azt közölték, hogy a kamion ideiglenes rendszámát nem román állampolgár igényelte.

A teherautón szereplő felirat a szlovák Hyza nevű cégé: ők sajtóközleményt adtak ki arról, hogy 2014-ben 13 teherautójukat eladták, amelyek közül egy Magyarországra került. Sajnos nem figyeltek arra, hogy az új tulajdonos lecserélje a matricázást.

A délután folyamán újabb informácíók várhatóak.(forrás: www.index.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 15:26, hétfő | Helyi

A gyermek a jövő

A soproni városvezetés egyik legfontosabb célja, hogy a soproni gyermekek a lehető legjobb körülményeket között nevelkedjenek. Ezért az elmúlt években új bölcsődék épültek, valamint óvodák és iskolák újultak meg.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 12:08, kedd | Helyi

Idén is tarolt a SopronFest

Hatalmas bulival indult az idei fesztiválszezon. Az ország minden tájáról látogattak ide a SopronFestre, aminek sikerült a tavalyi debütálását is felülmúlnia.

2024. Május 13. 17:43, hétfő | Helyi

Dr. Farkas Ciprián: pénteken már a megújult piacon vásárolhatnak a soproniak

A soproniak által régóta várt fejlesztésnek köszönhetően minőségi környezet várja a vásárlókat és az árusokat a megújult vásárcsarnokban, ami pénteken nyitja meg kapuit.