Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 04. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Fél év alatt több mint harmincezer látogató a Pannon Csillagdában

Fél év alatt több mint harmincezer látogató a Pannon Csillagdában

Fél év alatt 33 ezer látogatót fogadott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park új bemutatóhelye, a Pannon Csillagda: a szórakoztató ismeretterjesztés mellett tudományos munka is folyik Bakonybélben.

A 30 ezer látogató rendkívül különböző turisztikai szegmensekből érkezett: 200 oktatási intézmény, négyezer család, 12 ezer egyéni vagy csoportos turista hazánkból és külföldről - tájékoztatta az MTI-t Bárány László, a komplexum üzemeltetője.
A statisztikák szerint a csillagdában egy turista átlagosan 1 óra 40 percet töltött el, döntő többségük csillagász tárlatvezetés során járta be a komplexumot. Ez óriási feladat, hiszen az elmúlt fél év során számos olyan nap volt, amikor több mint félezer látogatót fogadott az intézmény - jegyezte meg Bárány László.
A Pannon Csillagda egyszerre lát el több funkciót: ismeretterjesztő, turisztikai és kutatási célokat.
Napszaktól és időjárástól függetlenül működik a látógatóközpont, csillagászati kiállításon interaktív, kísérletező módon ismerkedhetünk Galilei és Newton felfedezéseivel, megcsodálhatjuk a hatalmas Gibeon-meteoritot. Az intézményben együtt "léphetünk" a Holdra Neil Amstronggal, beülhetünk a NASA által is használt, F104 vadászrepülőből kiszerelt eredeti katapultülésbe, lefényképeztethetjük magunkat az Apollo 11 programban részt vevő asztronauták űrruhájával.
A távcsőkupolában négy, professzionális teleszkóp kapott helyet. Ezek egyike az a speciális naptávcső, mely a laikusoknak is napkitöréseket és napfoltokat tesz könnyen láthatóvá, míg három másik távcsővel az éjszakai égboltot szemlélhetjük. A legnagyobb műszerhez a kutatók speciális kamerákat csatlakoztatnak, melyekkel az emberi szem határérzékenységénél 16 milliószorta halványabb csillagokat pillanthatunk meg.
A napokban jelenik meg a Pannon Csillagda első tudományos publikációja is: Németh Péter csillagász, a Pannon Csillagda munkatársa egy nemzetközi kutatócsoporttal közösen mutatja be eredményeit a The Astrophysical Journal című folyóiratban - tájékoztatott Bárány László.

Címkék: Kultúra-tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk