Városlista
2023. január 30, hétfő - Martina

Hírek

2011. December 16. 14:02, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Felháborító videó Timosenkóról - VIDEÓ

Felháborító videó Timosenkóról - VIDEÓ

Julija Timosenko ukrán ellenzéki vezető ügyvédje és bloggerek hevesen tiltakoztak egy, a YouTube videomegosztó portálon pénteken is látható, „törvényellenesen forgatott” felvétel miatt.

Amelyen a volt kormányfő a börtön kórházi részlegében lévő betegágyán fekszik.

A portálra még szerdán feltett felvételen néhány másodpercig látható Timosenko, ágyában fekve, szokásos hajfonatával, amint a felvétel készítése ellen tiltakozva hevesen gesztikulál.

A védelem szerint a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt Timosenko súlyos gerincpanaszokkal küzd, ágyhoz kötött, míg az ügyészség szerint csak „szimulál”. Timosenko ügyvédje, Szerhij Vlaszenko megerősítette, hogy a védence látható a videofelvételen, amelyet egy ukrán tévécsatorna is bemutatott. Közölte, hogy a felvételt „törvényellenesen készítették”, és feljelentést kíván tenni.

A videofelvétel tévében történt sugárzásának feltehető oka az volt, hogy bemutassák: Timosenko jó ellátásban részesül, és olyan körülmények között őrzik, mintha egy jó szállodában lakna. „Amikor valaki beteg, nem tud felkelni és tiltakozni, hogy ne filmezzék le, és ennek ellenére felvételt készítenek róla, ez nem normális dolog” – mondta Vlaszenko az Interfax-Ukraina hírügynökség szerint.

Számos ukrán blogger „gyalázatosnak”, illetve Timosenkóval szembeni „galádságnak” nevezte, hogy a felvétel felkerült az internetre.

A videó másik részében a jól felszerelt szoba látható, hűtőszekrénnyel, valamint a modern mellékhelyiségek. Hallható Timosenko hangja, amint azt mondja: „korábban elfogadhatatlan körülmények között tartottak, nem akarom, hogy ezt a hamis képet mutogassák”.

Ihor Andrusko, a büntetés-végrehajtási szolgálat szóvivője közölte: folyamatban van a vizsgálat arról, ki készítette a videofelvételt.

A büntetés-végrehajtás előző nap honlapján fotókat tett közzé a kijevi előzetes fogda kórházi részlegéről és Timosenko szobájáról, de az ellenzéki vezető nem szerepelt a képeken.

Timosenkót októberben hétévi börtönre ítélte egy kijevi bíróság a 2009-es orosz–ukrán gázárszerződések megkötése miatt, amelyek az ügyészség szerint Ukrajna számára előnytelenek voltak. Az ügy súlyos válságot váltott ki Kijev és az Európai Unió között, amely politikai indítékot sejt az ellenzéki vezető elítélése mögött.

Címkék: Timosenko, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 08:23, vasárnap | Külföld

Cseh elnökválasztás - Petr Pavel nyerte a választást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derült ki a statisztikai hivatal jelentéséből az összes szavazókörzetben leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

2023. Január 27. 13:59, péntek | Külföld

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.

2023. Január 27. 06:49, péntek | Külföld

Ukrán légierő: több mint félszáz rakétával támadtak az oroszok

Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem 47-et semmisített meg, három H-59-es rakéta pedig nem ért célba - közölte csütörtökön az ukrán légierő parancsnoksága.

2023. Január 27. 06:47, péntek | Külföld

Partig sodródott tengeri aknát semmisítettek meg Romániában

A Duna-delta Szentgyörgy-ágának torkolatánál partig sodródott tengeri aknát semmisített meg a román haditengerészet egy különítménye csütörtökön.