Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Február 01. 08:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Felpörög a kiskereskedelmi forgalom februárban

Felpörög a kiskereskedelmi forgalom februárban

Nagy lendületet vehet a kiskereskedelmi forgalom februárban az emelkedő jövedelmek, az egyszeri juttatások és a kereskedelmet érintő változások miatt - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára hétfőn.

Vámos György jelezte: az üzletekben általában az év első két hónapja a legvisszafogottabb, idén februárban viszont kiugró forgalom várható. Éves szinten a kiskereskedelem 5-6 százalékos növekedésével számolnak 2022-ben, a főtitkár szerint ugyanakkor a februári forgalom a 8-10 százalékos növekedést is elérheti az előző év azonos időszakához képest.

Ennek okai között említette, hogy a minimálbér emelése, a fizetésemelések, illetve az egész évre ható kedvezmények mellett olyan egyszeri juttatásokat is kapnak a családok, amelynek egy részét az üzletekben fogják elkölteni. Vámos György arra számít, hogy akik nagyobb értékű vásárlást terveznek, azok akár már februárban megveszik a kinézett termékeket a családi adóvisszatérítésből vagy a 13. havi nyugdíjból.

Az OKSZ főtitkára kitért arra is, hogy február 1-jén életbe lépnek olyan szabályozások, amelyek szintén könnyítik a háztartások pénzügyi helyzetét, például egyes alapvető élelmiszereknél az árstop és az élelmiszerek vásárlásának lehetősége SZÉP-kártyával.

Vámos György úgy látja, hogy az árstop árfékező hatása a kijelölt élelmiszerek mellett a kapcsolódó termékekre is hatással lesz.

Hozzátette, hogy az üzleteknek nem kötelező biztosítani a SZÉP-kártyával történő fizetés lehetőségét, de számukra is előnyös, ha szerződnek a kibocsátó bankokkal a SZÉP-kártya elfogadására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.