Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Május 14. 07:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Feltételekkel termőföldön is lehetne napenergiát termelni

Feltételekkel termőföldön is lehetne napenergiát termelni

Termőföldön is végezhető napenergia-termelés, ha az ehhez szükséges berendezések alatt továbbra is használható mezőgazdasági célra a terület, vagyis ez nem minősül a termőföld más célú felhasználásának

- a többi között erről fogadott el módosítást az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a csütörtöki ülésén.

Könnyebbé válik egy magánszemély tulajdonában lévő ingatlan belterületbe vétele akkor, ha azon a tulajdonos maga vagy családtagja számára lakást építene.

A jogszabály a jövőben az alma- és meggytermesztők mellett a tormatermesztőket is védi, egy változtatás előírja ugyanis, hogy a felvásárlásról velük is kötelező szerződést kötni.

A közlekedési tárgyú törvénymódosításon is változtatott a testület. A jövőben csak jegyzői engedéllyel tárolhatók belterületen a 3,5 tonnánál nagyobb tömegű járművek, például autóbuszok vagy teherautók. Így elkerülhető, hogy egy cég kertvárosi telephelyének szomszédjait zavarja a járművek közlekedése. A jegyző közigazgatási bírsággal sújthatja majd azokat az üzembentartókat, akik arra alkalmatlan ingatlanon tárolnak ilyen járműveket.

A jövőben nem kell bejelentést tennie a közbiztonsági, nemzetbiztonsági és terrorkockázati szempontú ellenőrzésre azoknak, akik siklóernyős, ejtőernyős, hőlégballonos vagy vitorlázó repülős képzésre jelentkeznek, a tapasztalatok szerint ugyanis ezen járművekkel még nem követtek el terrortámadást.

Vizsgálni kell azonban ilyen szempontból azokat, akik komplex motoros meghajtású légi jármű vezetői képzésben vesznek részt, állampolgárságra tekintet nélkül. A nem magyar állampolgároknak ehhez egy arcképes okmány másolatát is be kell nyújtaniuk.



Változik a légtérhasználati díj számítása is tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány megváltoztatta légiközlekedési szokásokat. Az egyik változás, hogy a díjfizetésbe a jövőben az áruszállítók is bekapcsolódnak.

A nemzeti felsőoktatási törvény is változhat a bizottság által elfogadott módosítások által. Az egyik szerint a felsőoktatási intézményeknek a tanulmányi rendszerben tárolt adatok alapján a hallgatói lemorzsolódás csökkentése és a sikeres felvételik segítése érdekében középiskolai rangsort kell vezetniük, amit hozzáférhetővé kell tenniük az érintettek számára.

Egy módosítás révén és az elmúlt évek tapasztalatai alapján a törvény a felsőoktatási felvételi eljárást egészében elektronikussá teszi.

Informatikus hallgatók vagy volt hallgatók felvételi eljárás nélkül is kérhetik felvételüket önköltséges képzésre. A változtatás ezt azzal indokolja: esetükben gyakori, hogy már oklevél megszerzése nélkül kilépnek a képzésből, mert így is el tudnak helyezkedni. A jövőben az intézményeknek minden információt digitálisan is közzé kell tenni, például a kurzusokat, a modulokat, a tárgyleáírásokat.

Egy módosítás vagyont juttat a Miskolci Egyetem alapítványának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.