Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 27. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: mno / MTI

Fényűző pompával iktatják be Putyint

Fényűző pompával iktatják be Putyint

Húszmillió rubelbe (140 millió forintba) kerül Vlagyimir Putyin megválasztott orosz államfő beiktatási ünnepsége – írta csütörtökön az Izvesztyija című orosz lap internetes oldalán.

A beszámoló szerint már nagyban folyik a készülődés a május 7-ei eseményre. Mint a lapnak a Kreml egyik magas rangú illetékese elmondta, a beiktatási menetében a korábbiakhoz képest nem várható változás. „Franciaországban száz éve vannak ilyen szertartások, Oroszországban csupán tíz éve. Hagyományt szeretnénk teremteni, ezért gyakorlatilag semmit sem változtatunk” – mondta.

Már összeállították a meghívandó vendégek listáját, akik a Nagy Kreml-palota három nagy termében kísérik figyelemmel az eseményt. „Ott lesznek a Putyin által kinevezett emberek, a törvényhozás ellenzéki pártjainak vezetői, az elnökválasztáson indult jelöltek, akárcsak Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első, egyben utolsó elnöke. Mindenki, aki számít a politikában” – mondta a tisztviselő, és hozzátette, hogy a parlamenten kívüli ellenzék vezérei nem lesznek jelen. A vendégeknek emlékérmeket ajándékoznak, amelyek darabja ötezer rubelbe (35 ezer forint) kerül. Csupán az ajándékokra tízmillió rubelt fordítanak, közel ugyanennyit a beiktatást követő fogadásra.

Az egyórás ünnepség délben kezdődik. Putyin a Szpasszkij-toronynál lévő kapun keresztül érkezik a Nagy Kreml-palotához. Áthalad a György és a Sándor Dísztermen, majd az András Teremben, a cárok egykori tróntermében teszi le az esküt. Ezt követően várhatóan beiktatási beszédet mond, Dmitrij Medvegyev, a távozó államfő pedig elbúcsúzik az új elnöktől – írta az Izvesztyija.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.