Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Október 03. 17:02, szombat | Belföld
Forrás: mti - fotó: facebook.com/Pope-Francis-I-Official

Ferenc pápa karitatív céljaira gyűjtenek vasárnap a katolikus templomokban

Ferenc pápa karitatív céljaira gyűjtenek vasárnap a katolikus templomokban

A Magyar Katolikus Egyház vasárnap tartja országszerte a péterfillérek gyűjtését a templomokban. A felajánlott adományokat Ferenc pápa karitatív céljaira fordítják

- közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-vel. A közlemény szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet és a globális szinten megjelent nehézségek egyre sürgetőbbé teszik, hogy tettekkel is segítsék az emberek Ferenc pápa tevékenységét, az egész világra kiterjedő karitatív misszióját.

Tavaly a magyarországi katolikus templomokban mintegy 63 millió forintnyi adomány gyűlt össze.

A Vatikán karitatív céljait a hagyományos templomi gyűjtés mellett banki átutalással és online adományokkal is lehet támogatni.

A péterfillérek gyűjtése a 8. században indult el, amikor az újonnan megtért angolszászok önkéntes hozzájárulást küldtek a pápának. Ekkortól alakult ki a "Denarius Sancti Petri" adományozása, amely a középkorban a kelet- és a nyugat-európai országokban egyaránt általánossá vált.

A reformáció idején szünetelt a péterfillérek gyűjtése, a 19. században azonban újraéledt a szokás, majd 1870 és 1929 között a Vatikán egyetlen bevételi forrásává vált.

Magyarországon a rendszerváltás után, 1993-ban indult újra a kommunizmus ideje alatt szünetelő gyűjtés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.