Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 12. 07:03, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress

Fico nyerte a szlovák parlamenti választást, bejutott a Most-Híd

Fico nyerte a szlovák parlamenti választást, bejutott a Most-Híd

A szlovák választók közel 60 százaléka adta le voksát az induló pártok valamelyikére.

A szavazatok 94,84 százalékos összesítése alapján a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elsöprő győzelmet aratott. A szavazatok 44,85 százalékát szerezték meg Ficoék, így a 150 fős szlovák parlamentben 84 mandátumot kapnak.

Ez az eredmény Robert Fico számára az egypárti kormányzást is lehetővé teszi, de ennek a forgatókönyvnek a megvalósítását Smer elnöke a választások előtt többször is elutasította. A szavazatok összesítése alapján az újonnan felálló szlovák parlamentbe 6 párt jutott be.

A Smer-SD után a legjobb eredményt a szavazatok 8,76 százalékát megszerző Ján Fígel vezette, jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érte el, így 16 mandátumot szerzett a parlamentbe.

A harmadika a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) listáján a törvényhozásba bejutott, Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) párt végzett a voksok 8,46 százalékával, ez számukra 16 képviselői széket jelent.

5,79 százalékot szerezve beküzdötte még magát a parlamentbe a Szlovák Kereszténydemokrata Unió, ők így 11 mandátumhoz jutnak.

A választói szavazatok 5,56 százalékát és ezzel 10 mandátumot szerezve bejutott a törvényhozásba a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) párt.

A szlovákiai magyarok voksaiért versengő két párt közül csak az egyik, a Bugár Béla vezette Most-Híd tudta átlépni a törvényhozásba való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A Most-Híd 6,94 százaléknyi szavazattal 13 parlamenti mandátumhoz jutott.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.