Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Október 27. 12:22, kedd | Helyi

Figyelem! November 1-től életbe lépnek a téligumira vonatkozó szabályok Ausztriában!

Figyelem! November 1-től életbe lépnek a téligumira vonatkozó szabályok Ausztriában!

Mélyen a pénztárcába nézhetünk ha nem ismerjük az alábbi szabályokat.

Három kategóriát különböztetnek meg az osztrák rendőrök:

A személyautók és a 3,5 tonna össztömeg alatti kisteherautók esetében általános kötelezettség téli gumira nincsen az országban. Ám hófedte, jeges utakon előírás a hólánc és a téli gumi használata. Amennyiben a kék közúti táblákat kirakják, kötelező a hólánc használata, még az átutazóknak is. Van, hogy nem engedik be az autókat az országba hólánc, téli gumi nélkül. A négyévszakos abroncsokat téli guminak veszik, feltéve, ha az M+S (Mud, sár + Snow, hó) rövidítés szerepel rajta. Ez a szabály november 1-jétől április 15-ig érvényes.
Szóval ha átlépjük a határt, és útunk során változik az időjárás könnyen bajba juthathunk ha nincs megfelelő gumi a kocsinkon. . Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a felszerelt téli gumi profilmélységének legalább négy milliméternek kell lennie minden keréken. Hóláncot pedig csak abban az esetben lehet használni, ha a burkolatot összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, és a hólánc nem rongálja az út felületét. A téli gumi hiánya miatt a legjobb esetben is 35 euró büntetést kell fizetni, de a mérték akár több ezer euróra is rúghat.

A 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművekre azonban kötelező a téli gumi. A szabály értelmében november 1. és április 15. között legalább egy hajtott tengelyen kötelező az évszaknak megfelelő abroncs használata. A határozat arra is kitér még, hogy radiál gumik esetében 5 milliméter, a diagonálnál 6 milliméter (3,5 tonna fölött) a kötelező minimum profilmélység. Ez alatt a hatóságok úgy tekintik, mintha nem lenne téli gumi a teherautón. A sofőrnek rendelkeznie kell használható hólánccal is.
A buszokra – szintén függetlenül az időjárástól – november elsejétől március 15-ig kötelező a speciális abroncs legalább a hajtott tengelyen lévő kerekekre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.

2024. Április 10. 10:38, szerda | Helyi

Kezdődjön a nyár a Hűség Városában a Soproni Borünneppel

Igazi nyárnyitó programsorozattal várja a vendégeket a Soproni Borünnep. Borkülönlegességek, kézműves vásár és zenei programok közül válogathatnak a nyár első hétvégéjén az ide látogatók.