Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 05. 12:07, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Főállatorvosi döntésre várnak Svédországban a magyar lovasok

Főállatorvosi döntésre várnak Svédországban a magyar lovasok

Folytatni akarják nyolcezer kilométeres útjukat azok a magyar lovasok, akiket állatkínzás vádjával őrizetbe vettek Svédországban, majd kedden szabadon engedtek a vád ejtése után - mondta el csütörtökön telefonon az MTI-nek a lovasok egyike.

Csepin Péter, a várpalotai Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző- és Sport Egyesület vezetője úgy tájékoztatott: keddi szabadon bocsátásuktól számítva nyolc nap áll a lovasok rendelkezésére, hogy a helyi főállatorvos szakvéleményét beszerezzék útjuk folytatásához.
Beszámolt arról, hogy a társával, Bakó Sándorral és két lovukkal már négy napja pihentek Amal városában: az egyik lovuk lába beszűrődött (duzzanat keletkezett rajta), azt kezelték, majd állatorvost is hívtak, amikor egy állatvédő feljelentése alapján a rendőrség vasárnap magánfogdába vitte őket. Az állatkínzás vádját ejtették velük szemben és kedden kiengedték őket a fogdából.
- A lovaink erősek, egészségesek, jó formában vannak, hozzá vannak szokva a nagy teljesítményhez - hangsúlyozta a nyilatkozó. Elmondta, hogy társával április 7-én indultak Várpalotáról az Északi Portya elnevezésű útjukra, és eddig háromezer kilométert tettek meg hagyományos huszár viseletben. Útjuk céljának nevezte, hogy felelevenítsék a magyar huszár- és lovas hagyományokat, népszerűsítsék a lovas sportot, a tartalékos katonai szolgálatot (mindkét lovas önkéntes tartalékos), valamint jó hírét vigyék az országnak, és kapcsolatokat teremtsenek.
Csepin Péternek ez a hetedik - lóháton megtett - hosszú utazása. Szellő lovával például 2005-ben elment Portugáliába és vissza, majd egy csaknem ötezer kilométeres utat tettek meg; másik lovuk, Kőrös (amely miatt Svédországban megálltak), szintén megtette a portugál utat, s megjárta a Törökország-Magyarország útvonalat.
Elmondta: nemcsak az állatkínzás vádját ejtették ellenük, de a lovaikat sem vették el tőlük, ám csak állatorvosi szakvélemény birtokában folytathatják útjukat Amal városából. A hivatalos iratok beszerzésében, fordításában a magyar konzulátus és a svéd vendéglátók is segítenek - fűzte hozzá.
Csepin Péter hangsúlyozta: nem aggódik, hiszen lovaik jó állapotban vannak, terveiket pedig nem adják fel; amint lehet, indulnak tovább a nyolcezer kilométeres úton, Finnország-Észtország-Lettország-Litvánia- Lengyelország-Kelet-Szlovákia-Kelet-Magyarország érintésével november végén, december elején érkeznek Várpalotára. Azt is elmondta, hogy az utat Várpalota városa és magánszemélyek, nem pedig a Honvédelmi Minisztérium finanszírozza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése