Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Január 06. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

Frontex: 60 százalékkal csökkent tavaly az Európába érkező migránsok száma

Frontex: 60 százalékkal csökkent tavaly az Európába érkező migránsok száma

Körülbelül 60 százalékkal csökkent az Európai Unióba érkező illegális bevándorlók száma 2017-ben az előző évhez képest.

Tavaly összesen 204 ezer embert regisztráltak a hatóságok az olasz és a görög szigeteken, illetve Spanyolországban - derült ki az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) pénteken közzétett jelentéséből.

A szervezet rámutatott, hogy a számok már a második egymást követő évben csökkennek, s Görögország után tavaly Olaszországon is enyhült a nyomás, Spanyolországba ugyanakkor rekordszámú migráns érkezett.

Az előzetes adatok szerint az EU-ba összesen 204 300 bevándorló érkezett 2017-ben a három fő migrációs útvonalon keresztül.

A bevándorlók legfőbb belépési pontjának még mindig Olaszország számít, jóllehet az itt regisztráltak száma a korábbiakhoz képest végig alacsony volt, sőt júliusban meredeken tovább csökkent. A Frontex szerint ez a változás a legjelentősebb fejlemény az EU és Törökország között létrejött migrációs egyezmény óta.

Olaszországban 119 ezren értek partot, akik közül a legtöbben nigériai, guineai és elefántcsontparti állampolgárok voltak.

A görög szigeteken kikötő - többségében szíriai és iraki - menedékkérők száma 41 700 körül volt, ami kevesebb mint a negyede a 2016-os adatoknak. Kiemelték, hogy 2017 második felében valamelyest nőtt az érkezők száma az előző év azonos időszakához képest, ami azt jelzi, hogy az embercsempészek még nem adták fel a próbálkozást.

Spanyolországba az év eleje óta nagyjából 22 900-an érkeztek Észak-Afrikából, ami több mint duplája a 2016-os számoknak, s rekordot jelent az adatgyűjtés 2009-es kezdete óta. Itt a bevándorlók legnagyobb csoportját messze a marokkóiak és az algériaiak alkotják.

A Földközi-tenger nyugati részén húzódó útvonalon a migrációs nyomás erősödésének egyik fő oka a származási és tranzitországokban fokozódó instabilitás - közölte a Frontex korábban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt