Városlista
2023. szeptember 30, szombat - Jeromos

Hírek

2018. Április 27. 14:55, péntek | PR

Fűnyíró vagy kerti traktor?

Fűnyíró vagy kerti traktor?

Kicsit hosszú volt a tél, de most már biztosan ki lehet menni a kertbe - végre lehet sütkérezni, játszani, grillezni. Ám ehhez először is az kell, hogy megszabaduljunk a gaztól és a magas fűtől.

Nagy kihívások esetén a fűkasza sem felesleges

Itt az ideje, hogy előbányásszuk kerti gépeinket, és nagy valószínűséggel szembesülünk vele, hogy ‘gépparkunk’ megújításra szorul.
Ha idén igazán szép gyepet szeretnénk és gondozott kertet, jó felszerelésre és odafigyelésre lesz szükségünk.Lehet, hogy elsőként még egy lombszívóval a maradék lehullott levelet fel kell szednünk. Az biztos, nagyobb területű telek és sok fa esetén sem ez, sem a láncfűrész nem felesleges beruházás. Ha például új telket vettünk, amit a cserjéktől, elburjánzott növényektől is meg kell tisztítani, hasznunkra lehet a fűkasza vagy a még erőteljesebb - általában benzines - bozótvágó.

Ha fűnyírót keresünk, széles palettáról választhatunk. A hagyományos változatokból van kézi, akkumulátoros, benzines és vezetékes, avagy elektromos. Ám emellett még a kertbarátok gondozhatják gyepüket kerti traktorral, riderrel, cross mowerrel is. Sőt, robotfűnyíró is egyengetheti a fűmagasságot.

Kisebb, egyenletesebb fűterületekhez - 400-800 négyzetméter nagyságig - abszolút elegendő egy elektromos gép.
A legtöbb - nem zsebkendőnyi - kert egyébként 400 négyzetmétertől 3000 négyzetméterig terjed; a nagyobb területeken jobban járunk akkumulátoros vagy benzines fűnyíróval.
Sokan szeretik az akkus verziót, amely csendes - nem csörgeti a szomszéd teraszának asztalán a kávéscsészéket a hangjával -, továbbá nem olajoz össze semmit. Szervizelését megkönnyíti a kevesebb kopóalkatrész. Csak bepattintjuk az akkut, és elindulunk - ám egy rétnyi fű nem egyengethető ki vele, mert csakúgy, mint az elektromos autónak, rövid a hatótávolsága. A sok előnyért cserébe időről időre újra kell töltenünk az elemet.
A benzines változat is népszerű, ám mindemellett, ha szép szegélyeket szeretnénk, érdemes beruházni egy szegélynyíróra is. Ezzel az eszközzel a nehezen elérhető helyeket és a széleket is angolosan elegánsra igazíthatjuk.
A gyepszellőztető használata a szép pázsit egyik kulcsa. Ez a berendezés megtépkedi a fű gyökérzetét, megszabadítja az elhalt szálaktól, ezáltal segíti a megújulásban.

Az önjáró szerkezetnél akár a sebesség is beállítható

Remek ajándék kiskerthez, előkerthez egy suhanó fűnyíró, azaz kézi vágószerkezet. Nehezebben lehajoló kerttulajdonosok biztos örülnek, ha odacsatolható fűgyűjtő kosarat kapnak a géphez.
Ha viszont kimondottan nagy a kertünk, és összefüggő felületeket kell ‘kezelni’, ne habozzunk komolyabb berendezésbe beruházni. A vágószélességet is érdemes figyelembe venni, hiszen egy 56-os szélességű fűnyíróval sokkal kevesebbszer kell fordulni, mint egy 42-essel.
Nagyobb és nehezebb gépnél érdemes odafigyelni arra, van-e önjáró funkció. Egy órányi fűnyírás után már igencsak jól jön, ha nem kell folyamatosan tologatnunk a szerkezetet.
Opció lehet egy kerti traktor is, ha park méretű a telek vagy kert; ezen igazi gazdának érezzük magunkat. De ha nincs 8000 négyzetméternyi füvünk, valójában jobban járunk egy hagyományos fűnyíróval.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 29. 12:54, péntek | PR

K&H: elég néhány jó szó

hangalapú digitális forintátutalás elsőként a magyar pénzügyi szektorban

2023. Szeptember 19. 14:10, kedd | PR

Fergeteges buli volt a Hidasi Bányásznapokon

A Bányásznap hosszú múltú hagyományra tekint vissza.

2023. Szeptember 13. 17:40, szerda | PR

Elkészült a Jánosik Kft. közreműködésével felújított miskolci Gyermekegészségügyi Központ.

A napokban ünnepélyes keretek között adták át a közel 3 milliárd forintból felújított miskolci Gyermekegészségügyi Központot -jelentette be Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa

2023. Szeptember 06. 16:35, szerda | PR

Színvonalas, piacképes képzések-VLS

Intézményünk, a VLS Oktatási Központ felnőttképzési tevékenységét 1988-ban kezdte, így az egyik legnagyobb múltra visszatekintő felnőttképzési intézmény.