Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Február 13. 15:20, szerda | Helyi
Forrás: hvg

Gazdasági sokkot okozhat a kivándorlás

Gazdasági sokkot okozhat a kivándorlás

Nehéz időszak következhet!

Ötszázezerrel kevesebb adófizető hiányát nem bírja el a magyar gazdaság - írja a hvg.hu.

A külföldre távozottak számának megugrása a Fidesz kormányzásának eddigi legszomorúbb, talán helyrehozhatatlan következménye. Ez a folyamat keresztülhúzhatja minden jövőbeli, az ország és a gazdaság rendbetételével kapcsolatos álmainkat - írja M. Kovács Tibor a hvg.hu-n.

Ennek két fő okát említi. Az egyik, hogy a kivándorlók általában a teljesítményorientált, legaktívabb, sok esetben a legképzettebb csoportokból kerülnek ki. Nagyrészt fiatalok és gyerektelenek. Ezek a csoportok a jövő üzletemberei, adófizetői és szülői. Ötszázezerrel kevesebb jól képzett adófizető hiányát nem bírja el a magyar gazdaság. Ez a magyar foglalkoztatottak 12 százaléka. Ha rájuk nem számíthatunk, GDP-növekedési potenciálunk erőteljesen csökkenni fog.

A másik ok demográfiai. Szenvtelenül és otrombán fogalmazva: ötszázezer ember az ötévi magyar szaporulat, sőt a 2011-12-es történelmi mélypontokkal számolva 6 évnyi. Amennyiben ezek a fiatalok külföldön alapítanak családot, és ott lesznek gyerekeik, akkor hiányozni fognak innen és az itt maradtaknál 20%-kal kéne nőni a születéseknek, csupán ahhoz, hogy őket pótolják. Ez nyilván reménytelen - véli M. Kovács Tibor.

Emlékeztet arra, hogy a kutatások szerint az elvándorlási hajlandóság 2010 végétől nem csökkent, hanem folyamatosan nő, annak ellenére, hogy addig a régióban hazánk utolsó volt e téren. Tavaly 46 százalékkal nőtt a Magyarországról Németországba érkezők száma, csak az első félévben 25 415 bevándorlót regisztráltak. Azt is tudni lehet, hogy Németországban több mint 170 ezer magyar állampolgár fizet nyugdíjjárulékot. A külföldre tanulni indulók száma tízszeres növekedést mutatott az új tandíjrendszer bevezetése után.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter két hete arról írt, hogy legalább egymillió városlakónk hiányzik itthon, miközben London, néhány német és osztrák város csaknem félmillió magyart vonzott az elmúlt évtizedben. Szerinte fejleszteni kell a városokat, mert "ötszázezer uniós munkavállalónk csak dinamikusan fejlődő városokba jön haza".

Címkék: gazdaság, helyi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.