Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Július 27. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Gondban vannak a hitelintézetek

Gondban vannak a hitelintézetek

A Világgazdaság azt írja, hogy nem egészen 34 milliárd forintnyi profitot produkált tavaly a hitelintézeti szektor a fióktelepekkel együtt, ez alig több mint nyolcada a bázisnak.

A visszaesésért elsősorban a bankok rossz eredménye okolható. A megelőző évinél 87 százalékkal kisebb, 33,9 milliárd forintos adózott eredményt produkált tavaly a magyar hitelintézeti szektor a banki fióktelepekkel együtt – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közzétett, auditált adataiból.

Az óriási mértékű visszaesésért leginkább a bankszektor okolható: annak összesített eredménye ugyanis mindössze 12,28 milliárd forintot ért el 2010-ben, ez töredéke az egy évvel korábbi 209 milliárdnak. Nem alakult jól az eredmény szempontjából az elmúlt év a hitelintézeti fióktelepek szempontjából sem: ezek összesített adózott nyeresége 15,7 milliárd forintot tett ki, amely alig egyharmada a bázisidőszakinak. Mindezek tükrében a szövetkezeti hitelintézetek közel 6 milliárdos eredménye nem is rossz, hiszen az csak 19 százalékkal maradt el a bázistól. A kiábrándító tavalyi eredményekért több tényező is okolható. Egyrészt a hitelintézeteknek tavaly számolniuk kellett a banki különadóval, amely igencsak lerontotta az év végén kimutatható eredményt. Másrészt a makrogazdasági környezet még tavaly sem alakult túl jól, így a lakossági oldalról mutatkozó hitelkereslet igen alacsony szinten maradt, és a vállalati szektornál is csak néhány területen mutatkozott kezdeti javulás. Az eredménykimutatásokban szereplő tételeknek nem tett jót az sem, hogy a hitelportfólió minősége tovább romlott a piaci szereplőknél: ezalól leginkább a takarékszövetkezeti szektor jelentett kivételt. A kedvezőtlen makrogazdasági környezet hatásai nemcsak az eredményeken, hanem a mérlegeken is tükröződtek: a hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszege 32 222,5 milliárd forintot ért el 2010 végén, ez 1,4 százalékkal elmaradt a bázisidőszakitól.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;