Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így változik az öröklés

Így változik az öröklés

Az örökhagyó szülei is részesednek a hagyatékból, ha az illető leszármazó hiányában hal meg - többek között így változik az öröklés.

Emellett a túlélő házastárs haszonélvezeti joga csak az örökhagyóval közösen lakott lakásra korlátozódik majd, egyébként a gyermekekhez hasonló állagörökösi státus, azaz egy gyermekrész illeti meg.

Az új Polgári Törvénykönyv 2014. január 1-jén léphet hatályba. A kódex előkészítése 14 éve kezdődött meg. A tervezet főbb újdonságai közé tartozik egyebek mellett a rokontartás, az örökbefogadás és a gyámság szabályainak pontosítása.

Az öröklési jog mindenkor a magánjog legkonzervatívabb és legkevésbé változó része volt - közölte Székely László miniszteri biztos az M1 reggeli műsorában.

A miniszteri biztos kijelentette: a területnek két fontos újdonsága lesz. Mindkettő a túlélő házastárs örökségi jogállásával függ össze: ha leszármazó hiányában hal meg valamelyik házastárs, akkor az örökhagyó szülei is részesednek a hagyatékból. Szemben a jelenlegi helyzettel amikor kizárólag a házastárs örökölte a vagyont.

A fiatal korban elvesztett gyermekük halála miatt a szülők támasz nélkül maradnak. Ennek az igazságtalan helyzetnek az orvoslására szolgálna ez a megoldás - tette hozzá.

További öröklési jogi változás: a túlélő házastárs haszonélvezeti joga csak az örökhagyóval közösen lakott lakásra korlátozódik majd, egyébként a gyermekekhez hasonló állagörökösi státus, azaz egy gyermekrész illeti meg.

A kabinet július 11-én nyújtotta be indítványát, amelyet nem a kormány, hanem a Vékás Lajos akadémikus vezette polgári jogi kodifikációs főbizottság dolgozott ki.

A családjogi törvény rendelkezései integrálódnak a Ptk.-ba, továbbá kibővülnek a jogi személyekre vonatkozó általános rendelkezések, és a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályozást is beépítik a javaslatba. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország