Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Augusztus 22. 11:19, szerda | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Ügyészségi vizsgálat egy osztrák pártelnök Facebook-oldala miatt uszítás gyanújával

Ügyészségi vizsgálat egy osztrák pártelnök Facebook-oldala miatt uszítás gyanújával

Vizsgálatot indított az osztrák ügyészség antiszemita uszítás gyanújával egy osztrák ellenzéki pártelnök közösségi oldalán közzétett, tiltakozásokat kiváltó karikatúra miatt - számolt be a Die Presse című lap szerdán.

A Heinz-Christian Strachénak, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökének facebookos oldalán közzétett rajz miatt a hatóság hivatalból indított vizsgálatot. A karikatúra egy asztalnál ülő kövér, frakkos bankárt ábrázol, előtte egy halom étellel. A kormányt jelképező pincér alázatosan kiszolgálja a bankárt, míg az ugyanannál az asztalnál ülő, a népet jelképező sovány alaknak csak egy csont van a tányérján. A bankárt hajlott orral ábrázolják, a mandzsettáján hatágú csillagok láthatók.
Az antiszemita kliséket idéző képet élesen bírálta mások mellett Oskar Deutsch, a Bécsi Izraelita Hitközség elnöke és az egyesült államokbeli Rágalmazásellenes Liga is. A liga elnöke, Abraham H. Foxman Strachét közleményében "az osztrák politika szégyenének" nevezte. Deutsch kijelentette: a kép az 1930-as, 1940-es években a náci párt lapjában, a Stürmerben megjelent karikatúrákra hasonlít.
Strache visszautasította a bírálatokat. "Mindenféle antiszemitizmust alapvetően és élesen visszautasítok" - írta üzenőfalán. Állítása szerint a képen nem Dávid-csillagok láthatók, és csak a bankokkal, illetve az Európai Stabilitási Mechanizmussal szembeni bírálatát akarta kifejezni vele. A bejegyzés mellé a rajz eredeti, 1960-as évekből való változatát töltötte fel, amelyen kisebbre rajzolták a bankár orrát és nincsenek csillagok a ruhája ujján.
A bevándorlásellenes, nem ritkán szélsőjobboldali szólamokat hangoztató populista párt megnyilvánulásai miatt többször is indult már ügyészségi vizsgálat közösség elleni izgatás gyanújával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni