Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Gyurcsány és Bajnai csillagászati összegekért kapott tanácsokat

Gyurcsány és Bajnai csillagászati összegekért kapott tanácsokat

A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok több mint ötszörösét fordították tanácsadásra, mint az Orbán-kabinet a teljes második ciklus során tervezi.

A Miniszterelnökség által nyilvánosságra hozott adatsor ráadásul különböző okok miatt hiányos: Gyurcsányék 16,8 milliárdos keretében nincs benne a médiafigyelésre, jogi tanácsadásra és hirdetésekre elköltött összeg.

A Hvg.hu azt követően kérte ki a Miniszterelnökségtől a 2006–10 közötti kormányzati tanácsadásra, ehhez kapcsolódó kutatásokra, tanulmányokra elköltött összegekről készült összesített kimutatást, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idén októberben nyilvánosságra hozta, mennyit költött ugyanezen célokra a második Orbán-kabinet. A jelenlegi kormány tanácsadási és közvélemény-kutatási pályázatát tavaly ősszel a Századvég-csoport nyerte el. A portál úgy tudja, a szerződés alapján mintegy 3 milliárd forintos keretet használhat fel a Századvég, de a cég több közleményben is hangsúlyozta korábban, hogy az összeg a teljes négyéves ciklusra szól, ráadásul nem csupán a kormányzatnak, de a háttérintézményeinek is készítenek elemzéseket, felméréseket.

16,8 milliárd forintot költöttek tanácsadásra

A Miniszterelnökségtől a Hvg.huhoz eljuttatott adatok arról árulkodnak, hogy a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok a mostani kabinet által elköltött keret több mint ötszörösét folyósították tanácsadásra. A központi állami intézmények, minisztériumok és azok háttérintézményei a kikért dokumentáció alapján 16,8 milliárd forintot juttattak a szerződő cégeknek. Az összeg legnagyobb hányadát, 10 milliárd fölötti részt a stratégiai és tanulmánykészítési feladatok emésztették fel, 4 milliárdot a kommunikációs tanácsadás, de a közvélemény-kutatás – 2,4 milliárd – sem volt sokkal olcsóbb.

A dokumentációban ugyanakkor nem szerepelnek olyan tételek, mint a médiafigyelés, a hirdetések, a kommunikációs tanácsadás és a médiavásárlás, melyek tovább emelhetik a költségeket. A teljes összeget tovább hizlalhatják a szintén hiányzó jogi tanácsadásra elköltött összegek, és az állami cégek tanácsadásra és hasonló célokra fordított kiadásai is. Ezeket az tételeket azért nem tudta összesíteni a Miniszterelnökség, mert több olyan, a balliberális kormányok idején működő intézmény is akadt, melytől nem tudtak teljes ciklust lefedő adatsort kérni.

A Gyurcsány- és Bajnai-kabinet tanácsadásra fordított hatalmas összegei nem először kerülnek terítékre. Portálunk még nyáron készített interjút a Századvég Alapítvány elnökhelyettesével, aki elmondta: a balliberális kormányzatok évente mintegy 1,6 milliárd forintot költöttek csak a tanácsadói szerződésekre. A Miniszterelnöki Hivatal 2006–09 között a saját igényeire és közvélemény-kutatásra hozzávetőleg 1,2 milliárdot fordított. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a Századvég kormányzattal megkötött szerződése olyan keretet ír elő, melyet csak komoly teljesítés és szigorú felügyelet mellett lehet felhasználni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;