Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 12. 20:54, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Haiyan tájfun - A Külügyminisztérium egy magyarról tud, akivel nem sikerült kapcsolatba lépni

Haiyan tájfun - A Külügyminisztérium egy magyarról tud, akivel nem sikerült kapcsolatba lépni

A Külügyminisztérium eddig egyetlen magyar állampolgárról tud, aki a Fülöp-szigeteken nem messze attól a helytől tartózkodott, ahol a tájfun a múlt héten lecsapott, és még nem sikerült vele kapcsolatba lépni - közölte a tárca az MTI érdeklődésére kedden.

Az M1 Híradója kedd este arról számolt be, hogy a Baptista Szeretetszolgálatnak az országban tartózkodó munkatársai is keresik azt a 28 éves magyar férfit, akit a családja nem tud elérni, és aki Leyte szigetén volt a tájfun idején. (A tájfun Leyte szigetén és környékén söpört végig.)
A Külügyminisztériumnál emlékeztettek: a Fülöp-szigeteken nincs magyar nagykövetség, az országban a jakartai magyar nagykövet van akkreditálva, így a Fülöp-szigeteki eseményekről is ettől a külképviselettől tájékozódik a tárca. A nagykövetség a tájfun után a Fülöp-szigeteki hatóságoktól kapott információk alapján azt közölte, hogy nincs magyar áldozata a természeti katasztrófának.
Hétfőn azonban a nagykövetséget egy magyar állampolgár édesanyja hívta, jelezve, hogy gyereke a Fülöp-szigeteken tartózkodik, nem messze attól a helytől, ahol a tájfun lecsapott, és azóta nem tud kapcsolatba lépni vele. Az utazás céljáról és egyéb körülményeiről a Külügyminisztériumnak nincs tudomása.
A tárcánál kiemelték: a konzuli szolgálat lehetőséget biztosít arra, hogy a külföldre utazó magyar állampolgárok regisztráljanak a szolgálat honlapján, megadva úti céljukat és az esetleges vészhelyzet esetén értesítendők adatait.
Jelenleg két olyan ember szerepel az adatbázisukban, aki jelezte, hogy ebben az időszakban a Fülöp-szigetekre is ellátogat. A konzuli szolgálat mindkét állampolgár esetében felvette a kapcsolatot a megadott kontaktszemélyekkel, akik jelezték, hogy az érintettek jól vannak.
A Fülöp-szigeteki kormány keddi közlése szerint 1744-re nőtt a Haiyan tájfun áldozatainak száma, de a végleges szám várhatóan ennek a sokszorosa lesz. A hatóságok és az ENSZ becslése szerint mintegy tízezren vagy annál is többen halhattak meg a pusztító tájfunban, amely pénteken csapott le a szigetországra. A viharban legalább két és fél ezren megsérültek, több mint kétezer embert eltűntként tartanak nyilván.
A világszervezet azt közölte, hogy több mint háromszáz millió dollár (66,7 milliárd forint) segélyre van szükség a természeti katasztrófa által érintett százezrek megsegítésére.
Helyszíni jelentések szerint a Fülöp-szigeteken napokkal a természeti csapás után is káosz uralkodik, sok településsel nem sikerült helyreállítani a közlekedési és távközlési összeköttetést, a segélyek kiosztása pedig akadozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).