Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2018. Augusztus 30. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - fotó: pixabay

Hamarosan távozik a Fehér Ház jogi tanácsadója

Hamarosan távozik a Fehér Ház jogi tanácsadója

Hamarosan távozik posztjáról a Fehér Ház jogi tanácsadója, Donald McGahn - jelentette be Twitter-bejegyzésben szerdán Donald Trump amerikai elnök.

Az elnök közlése szerint McGahn azután távozik a Fehér Házból, hogy a szenátus szavaz Brett Kavanaugh főbíró-jelöltről.

"Hosszú időn keresztül dolgoztam együtt Donnal és őszinte tisztelője vagyok munkásságának" - írta mikroblog-bejegyzésében Donald Trump.

A The Washington Post információi szerint maga McGahn meglepődött az elnök bejelentésén, mert magánbeszélgetések során ugyan többször is említette távozási szándékát, de az elnökkel még nem beszélt erről.

A bejelentés pár héttel azután történt, hogy a The New York Times című lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva megírta: az elmúlt hónapokban McGahn többször is találkozott a Donald Trump kampányának munkatársai és oroszok között a 2016-os elnökválasztási kampány idején történt esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottság vezetőjével Robert Muellerrel és csapatának tagjaival.

A lap információi elemzők szerint meglepetésként érték Trumpot, aki azonnal azt közölte, hogy a találkozókra az ő egyetértésével került sor. Az elnök egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy McGahn nem fordult ellene, hanem inkább az ő érdekében tanúskodott.

Az 50 éves Donald McGahn, aki választási szakértő, 2014-ben találkozott először Donald Trumppal, és már a kezdetektől részt vett a választási kampányában. Korábban a Szövetségi Választási Bizottság megbízottja és egy ügyvédi iroda társtulajdonosa volt. A Fehér Házban az ő feladata volt a kapcsolattartás az igazságügyi minisztériummal és amerikai lapinformációk szerint gyakran informálisan békítő szerepet játszott a Fehér Ház és a Mueller-bizottság között is.

McGahn előtt - idén májusban - Ty Cobb jogász, az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokkal foglalkozó tanácsadó távozott a Fehér Házból. A helyére Trump Emmet Flood washingtoni veterán ügyvédet nevezte ki, aki annak idején az alkotmányos elmozdítás eljárásának megindításával fenyegetett Bill Clinton elnököt képviselő jogászcsapat tagja volt.
Az Axios hírportál szerint - amely már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy McGahn távozni készül - várhatóan Flood lesz McGahn utódja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.