Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2022. Szeptember 19. 13:10, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Használt sütőolaj-begyűjtési programot kezd az Alteo és a Shell

Használt sütőolaj-begyűjtési programot kezd az Alteo és a Shell

Közös országos lakossági használt sütőolaj-begyűjtési programot kezd az Alteo és a Shell Magyarországon.

Az MTI-hez hétfőn elküldött közlemény szerint az energetikai szolgáltató és kereskedő Alteo, a Shell Hungary Zrt. és a Biotrans Kft. együttműködése jó példája a körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósulásának. A Shell magyarországi hálózatának 193 töltőállomásából már 44 helyen le lehet adni a használt sütőolajat, az év végére pedig 120 Shell benzinkúton lehet majd elhelyezni az Alteo 240 literes műanyag gyűjtőedényeibe a háztartásokban keletkezett olajat.

A megtelt gyűjtőedényeket az Alteo partnere, a Biotrans Kft. saját telephelyére viszi, ahol az összegyűjtött használt olajat nagyobb tartályokba fejtik át. Az ülepítési eljárást követően bioüzemanyagot előállító üzemekbe szállítják, ahol biodízel készül belőle. Ezt - jogszabályban rögzített módon és megszabott arányban - az üzemanyagkereskedők hozzáadják a gépjárművekbe szánt üzemanyagokhoz, annak érdekében, hogy csökkentsék a közlekedés károsanyag-kibocsátását.

Az újrahasznosításra kiépített rendszer segít megvédeni az élővizeket és a talajt, mert a biodízellé alakított sütőolaj nem a csatornarendszerben vagy az emésztőgödörben végzi. A Shell Hungary döntésének eredményeképpen az Alteo ki tudja terjeszteni a tavaly decemberben megkezdett közös munkát a Biotrans Kft.-vel, és még több ember számára teszik könnyebben elérhetővé a mára több mint 900 településen működő CseppetSem! programot - írják a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.