Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 03. 06:36, vasárnap | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Hatalmas flottafelvonulás a brit uralkodó gyémántjubileumának tiszteletére

Hatalmas flottafelvonulás a brit uralkodó gyémántjubileumának tiszteletére

Nagy-Britannia történetének legnagyobb békeidőbeli flottafelvonulása köszönti vasárnap délután London folyóján, a Temzén a brit uralkodót trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából.

A 86 esztendős II. Erzsébet királynő 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság - valamint az őt ma is államfőjének elismerő 15 nemzetközösségi ország - élén. A központi ünnepségeket azonban az első - hétfői és keddi rendkívüli munkaszünettel megtoldott - júniusi hétvégére szervezték, abban a reményben, hogy a várhatóan milliónyi hazai és külföldi érdeklődő kellemes időjárási viszonyok közepette élvezhesse a látványosságokat.
Ez a számítás nem vált be, mert a meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap várhatóan egész nap esős, hideg idő lesz Londonban, 10 Celsius-fok körüli legmagasabb nappali hőmérséklettel.
A 18 havi előzetes szervezéssel összeállított flottafelvonulás mindazonáltal a gyémántjubileumi négynapos "szuperhétvége" messze legnagyobb és leglátványosabb eseménye lesz. A Temzén ezernél több különböző hajóból álló konvoj vonul végig; a vízi járműveken húszezren kísérik a királynőt, aki díszes bárkája, a Royal Barge fedélzetén utazik férje, a 91 esztendős Fülöp edinburghi herceg társaságában.
A normandiai partraszállás óta nem látott méretű, de ezúttal békés célú flottafelvonulásban brit, nemzetközösségi és más országokból érkező hajók - köztük magánjachtok, lakóhajók, vitorlások, sőt evezősök - vesznek részt.
Előzetes számítások szerint 75 percig tart, mire a méltóságteljes, óránként négycsomós - körülbelül 7,5 kilométeres - sebességgel haladó konvoj az első hajótól az utolsóig elvonul a nyugat-londoni Battersea-hídtól a világhírű kelet-londoni Tower-hídig húzódó 12 kilométeres útvonal bármely adott pontja előtt.
A szervezők várakozása szerint legalább egymillióan sorakoznak majd fel a Temze partján a királynő és tekintélyes kísérete üdvözlésére.
A vasárnap délutáni flottafelvonulás méreteiben jóval nagyobb rendezvény lesz, mint az uralkodó unokája, Vilmos herceg tavaly április esküvője, pedig az is világraszóló esemény volt.
Ennek megfelelően a biztonsági előkészületek is szinte példátlanok. A Temzével párhuzamosan futó part menti londoni utcák mindegyikét lezárják a járműforgalom elől, csakúgy, mint a konvoj útvonalába eső 12 Temze-híd többségét.
A hidak szerkezetét a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának pokolgépek felkutatására szakosodott egységei vizsgálták át, a parton pedig 5500 rendőr ügyel majd a biztonságra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.