Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Június 19. 07:20, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Határzár – 20-25 milliárdba kerülhet a kerítés

Határzár – 20-25 milliárdba kerülhet a kerítés

A rendkívüli kormányzati intézkedésekre rendelkezésre álló tartalék 60 milliárd forintos összege fedezetet nyújthat a magyar-szerb határra tervezett védvonal megépítésére.

Mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára csütörtök este az M1 aktuális csatornán.
A pontos finanszírozási összeg azonban még nem ismert, a kormány a védvonal lehetséges variációit, és költségeit - Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztésére - jövő szerdai ülésén tekinti át - jegyezte meg az államtitkár.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a nap folyamán azt mondta, a kerítés 20-25 milliárd forintba kerülhet, de ezt a kormányülésen többen túlzónak ítélték.

Banai Péter Benő kérdésre megerősítette azt is, hogy a rendkívüli kiadások fedezetére a jövő évi költségvetésben is 100 milliárdos tartalék szerepel, az Országvédelmi Alap 70 milliárdos összegén túl.

A jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok közül a vagyonértékesítéshez kapcsolódó bevételi előirányzat 18 milliárd forintos megemeléséről az államtitkár azt mondta, hogy a vagyoni jellegű kiadások is nőnek jövőre. Ha nem érkeznek meg a várt vagyoni jellegű bevételek, akkor a kiadási oldalon is visszafogja magát a kormány - szögezte le.

A nemzetgazdasági támogatások előirányzat 12 milliárd forintos bővítésétől szavai szerint a hazai gyökerű közepes vagy nagyobb, regionális potenciállal is rendelkező vállalatok beruházásainak bővülését várják.

Az 1 százalékpontos szja-csökkentés folytatását firtató kérdésre megerősítette: a kormány célja az élőmunka terheinek csökkentése, de a mérséklés nagysága és időzítése a gazdasági teljesítmény függvénye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.