Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Február 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hatásvizsgálatot kér az MTA a római-parti mobilgátról

Hatásvizsgálatot kér az MTA a római-parti mobilgátról

Műszaki és ökológiai vizsgálatot kérne a Magyar Tudományos Akadémia a Római-partra tervezett mobilgát környezetformáló hatásáról: bár egyetértenek azzal, hogy az árvízvédelmi intézkedésekre szükség van, féltik a kavicsos partot és a helyi galériaerdőt is.

Az MTA Tájépítészeti Albizottságának tagjai szükségesnek tartják a csillaghegyi ártéri öblözet árvízi védelmének és csapadékvíz elvezetésének megoldását, valamint a Római parti sétány környezetének rendezését, a szabadterek és zöldhálózati elemek revitalizációját, mert ezek a legfontosabb feladatok, és ezek szolgálják a közösségi, összvárosi, valamint turisztikai érdekeket.
Ezzel együtt, az albizottság a terület rendezését csak az Európai Unió Víz Keretirányelve alapján tartja kivitelezhetőnek, amely minden vízügyi tervezésben megköveteli, hogy a műszaki tervezésben egyenlő súllyal mérlegeljék a társadalmi igények és az ökológiai szempontok érvényesülését, megőrizve és fejlesztve folyóink jó ökológiai állapotát.

A közlemény tovább leszögezi: a római-parti kavicsos partjelleg és a folyót kísérő galériaerdő olyan egyedi tájérték, amelynek kultúrtörténeti, tájhasználati aspektusai és térségi zöldfolyosó szerepe megkérdőjelezhetetlen, és mint ilyen, védelemre érdemes.

A tájépítészeti testület szerint, az eddig vizsgált árvízvédelmi változatok közül költséghatékonysága, fenntarthatósága és valós árvízi védelmet biztosító jelentősége miatt a Nánási út–Királyok útja védvonal megerősítésére kellene koncentrálni, tekintettel arra, hogy a hullámtér védelme az önkormányzatnak nem kötelező feladata.

Az albizottság megfontolhatónak tartja egy a part menti, a hullámtéri ingatlanok kerítésvonalában létesítendő, egyedi tervezésű és tájba illesztett (kerítésként is funkcionáló) gátrendszer tervváltozatának kidolgozását, a kavicsos partszakasz, a közterületi sétány és kísérő növényzet megtartása (és rendezése, megújítása) mellett. Mindkét tervváltozathoz el kell készíteni a szükséges műszaki, ökológiai és társadalmi hatásvizsgálatokat, mert végleges döntés csak ezek alapján hozható.

Az testületi tagok fővárosi lakosok közvetlen és közvetett érintettsége, valamint a táji- és ökológiai jelentőség és értékek miatt csak széles társadalmi vitát és közvélemény-kutatást követően javasolják a Fővárosnak, hogy a kérdésben felelős döntést hozzon, s mindenkor az EU Víz Keretirányelv szellemében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: