Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 14. 12:17, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI | Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Havazás - Sok műszaki mentésre van szükség Veszprém megyében

Havazás - Sok műszaki mentésre van szükség Veszprém megyében

Elakadt, árokba csúszott tehergépjárművek, személyautók műszaki mentését végzik Veszprém megyében a tűzoltók, csak az induljon útnak, akinek halaszthatatlan dolga van - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

A Veszprém megyei Tés megközelíthetetlen a havas útviszonyok miatt és sok baleset történt a megyében - tájékoztatta a közútkezelő és a rendőrség csütörtökön az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivőjének közleménye szerint Veszprém megyében a Bakony, a 8-as főút és a Veszprém- Tapolca közötti út térségében a folyamatos havazás és az orkánerejű széllökések miatt a látótávolság minimálisra, 50 méter alá csökkent.
A nagy erejű széllökések leginkább a rakomány nélküli nehézgépjárművek stabilitását veszélyeztetik, emiatt több pályaelhagyásos baleset is történt a felsorolt térségekben - tette hozzá.
Kómár Viktória, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Veszprém és Tapolca között három autó ütközött össze, tart a műszaki mentés, a 8-as főúton, Hajmáskér és Veszprém között pedig három autó csúszott egymásba, lezárás nincs, azonban a forgalom torlódik. Ezen az útszakaszon a teherautók nem tudnak feljutni az emelkedőn, ezért - bár útlezárás nincs - a rendőrség azt tanácsolja, hogy a teherjárművek válasszanak más útvonalat.
Ajka-Bakonygyepes és Városlőd között keresztbe fordult kamion akadályozza a forgalmat, műszaki mentés van; Csopakon a 73-as úton, az emelkedőn nem engedik felfelé haladni a teherautókat - sorolta Kómár Viktória.

Veszprém megyében a folyamatos havazás és az erős szél számos helyen nehezíti meg a közlekedést, rendőreink több helyen is zárják az utakat.

- a 7,5 t feletti járművek nem hajthatnak rá a Pápa és a 8-as főút közötti útszakaszra.

- A 8-as főúton, Hajmáskér és Veszprém között három autó csúszott egymásba, súlyos sérülés és lezárás nincs, azonban a forgalom torlódik.

- Tés település mindkét irányból megközelíthetetlen.

- A 7301-es úton a rossz útviszonyok és a rendkívül rövid látótávolság miatt fokozott óvatosságra intjük az arra haladókat.

- Ajka-Bakonygyepes és Tapolca között egy kereszbefordult kamion miatt műszaki mentés akadályozza a forgalmat.

- Nem közlekedhetnek a teherautók a 73-as főúton Csopak felé.

- A nagyobb méretű járművek nem tudnak haladni a 8-as főút hajmáskéri szakaszán.

Hófúvások, balesetek nehezítik a közlekedést Zalában

Az utak megtisztítását és a közlekedést is nehezíti Zala megyében a viharos szél, több helyen is hóátfúvásokat okoz - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte: a közútkezelő mintegy 30 munkagéppel dolgozik folyamatosan a Zala megyei közutak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin. A munkavégzést azonban nagyban nehezítik a viharos széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások, amelyek a közlekedésben is fennakadásokat okoznak.

MTI Fotó: Nagy Lajos

A nagy erejű széllökések leginkább a rakomány nélküli nehézgépjárművek stabilitását veszélyeztetik, emiatt több pályaelhagyásos baleset is történt például a 71-es, a 74-es és a 75-ös főutakon, ahol a balesetek miatt útszűkület vagy torlódás alakult ki.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a balesetek elkerülése érdekében arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásokban érintett zalai utakon fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a társaság Útinform szolgálatánál vagy megyei diszpécserszolgálatainál.
A társaság honlapján arról is hírt adott, hogy az M7-es autópályán és az M70-es autóúton is újabb balesetek miatt kell útlezárásokra számítani.
Az M7-es autópályán Letenye felé a 220-as kilométernél keresztbefordult egy kamion, a jármű a külső sávot foglalja el. Néhány kilométerre innen, az M70-es autóút 3-as kilométerénél egy személyautó és egy kamion ütközött össze, a műszaki mentés miatt sávokat zárnak le.
A Zala Megyei Katasztrófavédelem közlése szerint délelőtt több településen és úton okozott baleseteket és veszélyhelyzeteket a havazás és az erős szél.
Petriventén a villamos vezetékre dőlt egy fa, a tűzoltók az áramszolgáltató szakembereinek közreműködésével távolították el. Alsópáhokon egy húszméteres fenyőt lakóházra döntött a szél, Keszthelyen pedig egy autóra borult a széltől kicsavarodott fa. Nagykanizsán egy többszintes társasház tetejének bádogborítását tépte fel a vihar, a balesetveszélyt a tűzoltók hárították el.
Sok esetben személyautók, tehergépkocsik csúsztak árokba vagy fordultak keresztbe az úton.
Teskándon két személygépkocsi ütközött össze, az egyik a tetejére borulva az árokba csapódott. A járműbe szorult két embert a tűzoltók szabadították ki, de csak az egyik utas sérült meg, őt a mentők a helyszínen ellátták.

MTI Fotó: Varga György

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során